Ako vas je uhvatila želja za dobro, moćnom tortom s puno finih sastojaka, pronašli smo vam savršen recept. Ana Višekruna koju pratimo na odličnom Instagramu Anina slatka slanoteka otkrila nam je kako priprema bogatu tortu od mekanih kora s okusom kakaa i kremastim nadjevom od bijele čokolade i badema koji su prethodno karamelizirani sa šećerom i maslacem.
Sudeći po navedenim sastojcima i fotografijama, ali još više po tome što Ana uvijek bira samo najbolje recepte, vjerujemo da će vam se i zadnja sekunda truda oko ove torte itekako isplatiti.
Ana nam je dala i vrlo koristan savjet: jaja i šećer za kore treba dugo i strpljivo miksati, sve dok smjesa ne posvijetli i ne utrostruči volumen. Samo na taj način postiže se delikatna, prozračna tekstura koja se najbolje spaja s raskošnom kremom.
Torta od badema
Sastojci:
Kora:
4 cijela jaja
130 g šećera
30 ml ulja
90 g brašna
30 g kakaa
1 vrećica praška za pecivo
250-300 ml mlijeka za prelijevanje biskvita
Krema:
350 ml slatkog vrhnja
200 g bijele čokolade
100 ml slatkog vrhnja
1 vrećica želatine
120 g nasjeckanih badema
40 g maslaca
50 g šećera
Priprema:
Izmiksajte jaja sa šećerom. Miksajte dugo, dok ne postane gotovo potpuno bijela (ja sam je miksala oko 15 minuta). Zatim dodajte ulje pa kratko miksajte, a nakon toga prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakaom pa sve lagano promiješajte kuhačom.
Posudu za pečenje promjera 20 cm obložite papirom za pečenje pa u nju ulijte 1/3 smjese ili ispecite sve pa kasnije tijesto podijelite na tri kore.
Kad se kore ohlade, svaku prelijte mlijekom.
Bademe nasjeckajte, ali ne previše sitno kako bi kasnije u kolaču bili savršeno hrskavi. Zatim ih stavite u veliku tavu, zajedno s maslacem i šećerom i pržite ih dok bademi ne dobiju finu smeđe-zlatnu boju.
Zagrijte 100 ml slatkog vrhnja, pazeći da ne prokuha, dodajte mu bijelu čokoladu, ostavite minutu pa promiješajte.
Želatinu pripremite prema uputama na vrećici, ostavite je da nabubri 10-ak minuta, zatim je zagrijte i dodajte u bijelu čokoladu.
Izmiksajte 350 ml slatkog vrhnja u mekani šlag pa mu dodajte bijelu čokoladu i bademe.
Dio kreme ostavite za premazivanje torte, ostatkom nadjenite kore. Tortu na kraju ukrasite po želji, ja sam otopila sam 100 g bijele čokolade, prelila sam je preko torte i posula je mljevenim bademima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....