StoryEditorOCM
Slatkofantastična slastica

Torta od bijele čokolade kao nijedna druga: Ana nam je otkrila recept i trik za najfinije kore, a tek ovo s bademima...

Piše T. S. M.
10. veljače 2025. - 17:03

Ako vas je uhvatila želja za dobro, moćnom tortom s puno finih sastojaka, pronašli smo vam savršen recept. Ana Višekruna koju pratimo na odličnom Instagramu Anina slatka slanoteka otkrila nam je kako priprema bogatu tortu od mekanih kora s okusom kakaa i kremastim nadjevom od bijele čokolade i badema koji su prethodno karamelizirani sa šećerom i maslacem.

Sudeći po navedenim sastojcima i fotografijama, ali još više po tome što Ana uvijek bira samo najbolje recepte, vjerujemo da će vam se i zadnja sekunda truda oko ove torte itekako isplatiti.

image
Privatni album

Ana nam je dala i vrlo koristan savjet: jaja i šećer za kore treba dugo i strpljivo miksati, sve dok smjesa ne posvijetli i ne utrostruči volumen. Samo na taj način postiže se delikatna, prozračna tekstura koja se najbolje spaja s raskošnom kremom.

image
Privatni album

Torta od badema

Sastojci:

Kora:

4 cijela jaja
130 g šećera
30 ml ulja
90 g brašna
30 g kakaa
1 vrećica praška za pecivo
250-300 ml mlijeka za prelijevanje biskvita

Krema: 

350 ml slatkog vrhnja
200 g bijele čokolade
100 ml slatkog vrhnja
1 vrećica želatine
120 g nasjeckanih badema
40 g maslaca
 50 g šećera

Priprema:

Izmiksajte jaja sa šećerom. Miksajte dugo, dok ne postane gotovo potpuno bijela (ja sam je miksala oko 15 minuta). Zatim  dodajte ulje pa kratko miksajte, a nakon toga prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakaom pa sve lagano promiješajte kuhačom.

Posudu za pečenje promjera 20 cm obložite papirom za pečenje pa u nju ulijte 1/3 smjese ili ispecite sve pa kasnije tijesto podijelite na tri kore.

Kad se kore ohlade, svaku prelijte mlijekom.

Bademe nasjeckajte, ali ne previše sitno kako bi kasnije u kolaču bili savršeno hrskavi. Zatim ih stavite u veliku tavu, zajedno s maslacem i šećerom i pržite ih dok bademi ne dobiju finu smeđe-zlatnu boju.

Zagrijte 100 ml slatkog vrhnja, pazeći da ne prokuha, dodajte mu bijelu čokoladu, ostavite minutu pa promiješajte.

Želatinu pripremite prema uputama na vrećici, ostavite je da nabubri 10-ak minuta, zatim je zagrijte i dodajte u bijelu čokoladu.

Izmiksajte 350 ml slatkog vrhnja u mekani šlag pa mu dodajte bijelu čokoladu i bademe.

Dio kreme ostavite za premazivanje torte, ostatkom nadjenite kore. Tortu na kraju ukrasite po želji, ja sam otopila sam 100 g bijele čokolade, prelila sam je preko torte i posula je mljevenim bademima.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 16:51