StoryEditorOCM
Slatkosve ćete zadiviti

Torta od čokolade, karamele i lješnjaka s dvije raskošne kreme: Biserka nam je otkrila kako radi pravu slatku čaroliju

Piše T. S. M.
23. rujna 2025. - 10:28

Dobar recept za tortu uvijek je dobro imati pri ruci jer torta je puno više od slastice: može uveličati svečane prigode, razvedriti tužne, upotpuniti romantične, razveseliti, utješiti, očarati i izazvati zavist... Kad imate dobar recept za tortu, mnoge su vam brige riješene. Osim jedne - teško je odoljeti ne peći je svako par dana.

I zato oprez s ovim receptom. Stvarno je dobar. Dobili smo ga od Biserke Radovanović, možete je pratiti na Instagramu Slatki biseri, gdje ćete pronaći još puno sličnih izvrsnih ideja za kolače i torte.

Ova nam je torta zapela za oko jer je jako kremasta i puna orašastih plodova, čokolade i karamele. Pitate li nas, nema ljepše kombinacije okusa kad su torte u pitanju. Pored recepta prenosimo vam i video pa ćete vidjeti kako ova lijepa torta izgleda uživo.

image
Privatni album

Biserka napominje da je recept predviđen za veći kalup, od 26 cm promjera pa ako želite nešto manju tortu (iako ne bismo razumjeli zašto biste to željeli), smanjite navedene količine. Dodala je i kako čokoladni karamel možete izostaviti, no upozorila je kako je okus torte s njim posebno bogat.

Čoko-karamel torta

Sastojci:

Kore (4 komada):

6 bjelanjaka
6 žlica šećera
3 žlice mljevenih lješnjaka
3 žlice mljevenih badema
1 žlica brašna
malo praška za pecivo (na vrh noža)

Nadjev I:

300 g šećera
250 g maslaca
200 g tamne čokolade (75 %)
150 g škrobnog brašna (gustina)
1, 2 l mlijeka
24 žumanjka

Nadjev II:

700 ml vrhnja za šlag
150 g ricotte ili krem sira za kolače
150 g mljevenih lješnjaka i badema

Za dekoraciju:

čokoladni karamel 
tučeno slatko vrhnje

Priprema:

Za kore izmiksajte bjelanjke u čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Umiješajte mljevene lješnjake i bademe, brašno i prašak za pecivo. Lagano promiješajte kuhačom i rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite svaku koru 15 minuta na 180 °C.

Za prvi nadjev zagrijte 700 ml mlijeka sa šećerom do vrenja. U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke, preostalo mlijeko i škrobno brašno. Ulijte malo vrućeg mlijeka u smjesu sa žumanjcima, promiješajte, pa sve vratite u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte čokoladu i pustite da se otopi, zatim umiješajte maslac. Nadjev pokrijte folijom i ostavite da se ohladi.

Za drugi nadjev izmiksajte vrhnje za šlag s ricottom i dodajte mljevene lješnjake i bademe.

Slažite tortu redoslijedom: kora, prvi nadjev, čokoladni karamel, drugi nadjev, kora i tako redom. Ostavite malo prvog nadjeva da premažete tortu izvana, a za ukrašavanje prema želji upotrijebite tučeno vrhnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 20:01