StoryEditorOCM
Slatkotop kombinacija

Torta za kojom su svi poludjeli: imamo recept prave majstorice za slatko, evo kako spaja maline, pistacije i bademe

Piše T. S. M.
10. svibnja 2025. - 08:15

Treba li vam stvarno dobar i isproban recept za tortu, imamo baš ono što tražite. Recept za tortu koja je svih očarala, a kako i ne bi kad se radi od maline, namaza od pistacija i prhkih kora posutih bademima.

Dobili smo ga od Ivanke Antošović, prave majstorice za slatko koju pratimo na Instagram profilu Torte i kolači Ivanka. Ivanka otkriva kako joj je ovo najpopularnija torta i da je svi za nju pitaju, a sasvim je jasno zašto je tako. Ono što se nama osobito sviđa, osim tog divnog spoja okusa maline, vanilije, pistacije i badema, je to što kore čini prhko tijesto, ali ne bilo kakvo.

Za napraviti ovu tortu, klasično prhko tijesto trebate premazati beze smjesom i posuti bademima. Ako još niste probali koliko je to dobro, odmah to ispravite!

image
Privatni album

Torta s malinama, pistacijama i bademima

Sastojci

Prhko tijesto:

120 g brašna
100 g maslaca
80 g šećera
4 žumanjka
½ praška za pecivo

Smjesa od bjelanjaka:

4 bjelanjka
200 g šećera
150 g bademovih listića

Krema od malina:

300 g malina
100 ml vode
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 puding od vanilije ili maline

Krema od vanilije i pistacija:

700 ml mlijeka
200 g namaza od pistacija
150 g šećera
100 ml slatkog vrhnja
4 žlice gustina
3 jaja
1 puding od vanilije
1 vanilin šećer

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za tijesto, podijelite ga na dva jednaka dijela i razvaljajte u dva kruga promjera 26 cm (može i 24 cm). Svaku koru premažite smjesom od bjelanjaka istučenih sa šećerom u čvrsti snijeg pa je pospite listićima badema.

Pecite kore u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta. 

Stavite maline, šećer i 50 ml vode u lončić i zagrijte do vrenja. U preostalih 50 ml vode razmutite puding, pa ga dodajte u maline. Kuhajte 2–3 minute uz miješanje, dok se smjesa ne zgusne. Malo ohladite (ne do kraja).

Zakuhajte 500 ml mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom. U preostalih 200 ml mlijeka umutite puding, gustin i jaja. Kad mlijeko zakipi, smanjite vatru i ulijte smjesu s pudingom. Kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Ohladite kremu, pa u hladnu dodajte tučeno vrhnje za šlag i namaz od pistacija.

Na stalak za torte stavite jednu koru, premažite je kremom od malina, zatim kremom od vanilije i pistacije. Poklopite drugom korom. Pospite šećerom u prahu. Ohladite tortu nekoliko sati prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:59