Tikva nije samo za juhe i variva, ona je svestrana i slatka baš kao i mrkva i zato ju možete uklopiti u brojne slastice. Ako tražite jednostavan, a zanimljiv kolač, onda je mramorni kolač s dodatkom pirea od tikve prava opcija. A osim što dodaje aromu i vlažnost, tikva je i nutritivno vrijedna, bogata vitaminima i vlaknima, čime vaš desert dobiva dodatnu kvalitetu bez kompromisa u okusu.
Zahvaljujući blago slatkastoj aromi tikva se prirodno spaja s toplim aromama poput vanilije, cimeta i osobito čokolade koja naglašava njezinu blagost. U desertu čokolada zapravo preuzme glavnu ulogu, ali tikva je ta koja slastici daje puniji okus i nježniju teksturu.
Mramorni kolač od tikve i čokolade
Sastojci
250 g glatkog brašna
100 g šećera
50 g maslaca sobne temperature
150 g pirea od tikve
80 g jogurta
100 g tamne čokolade, nasjeckane
1 jaje
1 žličica sode bikarbone
pola žličice soli
maslac za kalup
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175°C. Kalup za kruh dimenzija 20 x 10 cm lagano namažite maslacem. U zdjeli srednje veličine pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol.
U drugoj zdjeli miksajte maslac i šećer na srednjoj brzini oko jednu minutu. Dodajte pire od tikve, jaje i jogurt, pa nastavite miksati dok smjesa ne postane glatka. Postupno dodajte smjesu s brašnom i miksajte na laganoj brzini dok ne dobijete homogenu smjesu. Nasjeckanu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj u intervalima po 30 sekundi. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte 6 do 8 žlica tijesta s tikvom i promiješajte dok ne dobijete kompaktnu čokoladnu smjesu.
Naizmjenično žlicom rasporedite smjesu s čokoladom i bez čokolade u pripremljeni kalup. Kružnim pokretima nožem lagano promiješajte da dobijete mramorni uzorak.
Stavite u pećnicu i pecite 75 minuta. Ostavite kolač 10 minuta da se hladi u kalupu, zatim ga pažljivo izvadite i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....