Zlatna čokolada odnosno karamelizirana bijela čokolada naziv duguje upravo prekrasnoj karamel zlatnoj boji. Divno se uklapa u sladolede, kreme i preljeve za kolače. Vrlo lako moguće da ste je već probali nekoj slastici jer se i kod nas može naći u popularnim sladoledima i kolačima u slastičarnicama.
Možda niste znali da se radi o čokoladi nego ste mozgali kako su postigli tako poseban okus karamela ili dulce de lechea, jako poznat, a opet nešto drugačiji. I pripisali to profesionalnom umijeću.
Karamelizirana bijela čokolada je upravo to, bez puno filozofije. S obzirom da ona sadrži kakao maslac, mliječni dio i šećer tehnički i nije prava čokolada (za čokoladu je potreban kakao prah), ali baš zato ima mogućnost karamelizacije.
No, provjerili smo i uvjerili se da se u kućnoj radinosti lako može napraviti i tako postati omiljeni sastojak i vaših slastica, a uz to lako dostupan. Bilo bi dobro da koristite kvalitetnu bijelu čokoladu s min. 30% kakao udjela. Karamelizirati je možete na dva načina, u pećnici ili u lončiću na kuhalištu.
Karamelizirana bijela čokolada
Sastojci:
Bijela čokolada
Priprema:
Za pripremu u pećnici:
Pećnicu zagrijte na 110 °C. Lim obložite papirom za pečenje, rasporedite čokoladu i stavite u pećnicu. Uz povremeno miješanje čokoladu topite do zlatne karamel boje. Ako je nećete koristiti odmah, rastopljenu čokoladu razmažite na papir za pečenje, pustite da se ohladi, razlomite i spremite kao i običnu čokoladu te dalje koristite prema potrebi.
U procesu karamelizacije čokolada će proći kroz razne promjene teksture, od tekuće do slične mokrom pijesku. Cijelo vrijeme je važno voditi računa da se ravnomjerno karamelizira, bez pojave tamno smeđih dijelova jer to znači da je zagorila.
Vrlo slična je i priprema na štednjaku. Koristite lončić s debelim dnom i dosljedno miješajte kako ne bi zagorila. Na kraju možete čokoladu staviti u pećnicu da se otopi i spremiti na gore navedeni način.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....