Ako volite kremaste kolače, trebali biste znati za jedan mali trik. Dobro će vam doći sad kad je proljeće iza ugla, jer znatno štedi kalorije, a kreme čini bogatima. Mislimo na sasvim običan - griz. Sjetite se samo kako je fin i gladak griz na mlijeku kad se dobro skuha i sve bi vam trebalo biti jasno. Nismo ga baš tek tako nekoć svi rado jeli za doručak!
Dodatna prednost griza pred mascarponeom, krem sirom, slatkim vrhnjem i sličnim sastojcima
Ako nam ne vjerujete, vjerujte Antoniji Jagodić, zaljubljenici u slastičarstvo i kuhanje čije smo vam odlične recepte već nekoliko puta prenijeli. Antonia nam je otkrila svoj recept za kolač u kojem griz ima vrlo bitnu ulogu te nas uvjerila da je zaista ekstra kremast. "Ako nikad prije niste pravili kremaste kolače s grizom, ovaj će biti pun pogodak", poručila je Antonia koju možete pratiti na Instagramu.
Griz kocke
Sastojci:
1 litra mlijeka
200 g griza
180 g šećera
130 g maslaca
50 g bijele čokolade
125 g keksa petit beurre
200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Kratko umočite kekse u malo mlijeka i složite ih na pleh (20 x 30 cm) obložen folijom ili papirom za pečenje.
Odvojite malo mlijeka (oko 100 ml) od litre, pomiješajte ga s grizom i šećerom, a ostatak mlijeka stavite na vatru da zavrije. Kada mlijeko zavrije, umiješajte smjesu s grizom i lagano kuhajte dok ne postane gusto poput pudinga. U vrelu kremu dodajte bijelu čokoladu, dobro promiješajte, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Izmiksajte maslac i postupno dodajte ohlađenu kremu dok se dobro sjedini. Izlijte kremu preko petit keksa u kalupu.
Iizmiksajte slatko vrhnje u šlag pa premažite kolač. Po želji ga možete posuti mljevenim lješnjacima, orasima, bademima ili mljevenim keksom pa ga dobro ohladite, najbolje preko noći.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....