StoryEditorOCM
Zdravljena vrhu je...

A znate li gdje smo mi? Zabrinjava potrošnja nezdrave hrane po Europi, evo kako stoji Hrvatska

Piše MOZAIK SD
10. lipnja 2025. - 20:40

Slatke žitarice, smrznute pizze, grickalice, čips, gazirana pića i sladoled, sve to učini ultra-prerađenu hranu. Takva hrana povezuje se s nizom negativnih učinaka na zdravlje, od pretilosti i dijabetesa do bolesti srca, depresije i demencije, a jedno nedavno istraživanje pokazalo je da konzumacija ove hrane može povećati rizik od rane smrti.

Gledajući stanje u Europi najgore je u Velikoj Britaniji koja je definitivno zemlja s najvišom potrošnjom ultra-prerađene hrane.

To je dijelom rezultat brzog tempa života, velike ponude jeftine gotove hrane i kulturnih prehrambenih navika koje su se udaljile od kućnog kuhanja. Također, marketinške kampanje i pristupačnost tih proizvoda igraju veliku ulogu.

Zanimljivo je da su i djeca u Velikoj Britaniji među najvećim potrošačima UPF-a, što izaziva zabrinutost stručnjaka jer se već u ranom djetinjstvu formiraju prehrambene navike koje mogu imati dugoročne posljedice na zdravlje.

Nešto je manji postotak u Irskoj, Njemačkoj te Belgiji.

Mediteranske zemlje poput Italije, Španjolske i Grčke tradicionalno imaju nižu razinu konzumacije, zahvaljujući prehrambenim navikama koje se temelje na svježim i minimalno prerađenim namirnicama.

Zabrinjavaju djeca i mladi

Na karti je istaknuta i Hrvatska, pogledajte gdje se mi nalazimo.

I u nas situacija s ultraprerađenom hranom postaje sve zabrinjavajuća, osobito među djecom i mladima. Prema podacima iz europske inicijative WHO-a za praćenje debljine u djece (COSI), čak 35 posto djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, a jedan od glavnih uzroka je upravo povećana konzumacija ultraprerađene hrane.

Iako Hrvatska još uvijek ima snažnu tradiciju domaće kuhinje i svježih namirnica, sve je veći utjecaj zapadnjačkog stila prehrane – brza hrana, gazirani napici, industrijski slatkiši i gotova jela postaju svakodnevica, osobito u urbanim sredinama. Stručnjaci upozoravaju da se prehrambene navike brzo mijenjaju, a prehrambena industrija agresivno promovira proizvode koji su često bogati šećerom, solju i zasićenim mastima.

Pogledajte video.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 12:31