StoryEditorOCM
Zdravljenehigijenske navike

Alarm u Europi: Više od 6500 trovanja hranom u godinu dana – listerija hara, kobasice pod posebnim nadzorom!

Piše vijesti sd
11. prosinca 2025. - 15:08

U 2024. godini zabilježeno je više od 6500 epidemija trovanja hranom, navodi se u novom izvješću.

Slučajevi ozbiljnog trovanja hranom povezanih s bakterijom Listeria porasli su u Europi prošle godine, vjerojatno potaknuti promjenama u prehrani i starenjem stanovništva, upozorile su zdravstvene i sigurnosne vlasti.

U 2024. godini potvrđeno je više od 3000 infekcija Listeriom, od čega je oko 70 posto trebalo bolničku skrb, a jedna od 12 osoba je umrla, prema novom izvješću Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), piše Euronews.

image

Listeria je vrsta bakterije koja uspijeva u vlažnim, hladnim okruženjima i može je biti teško uništiti čak i agresivnim naporima dezinfekcije

Afp

Listeria je vrsta bakterije koja uspijeva u vlažnim, hladnim okruženjima i može je biti teško uništiti čak i agresivnim naporima dezinfekcije. Infekcije, često putem hrane, rijetke su, ali mogu biti smrtonosne.

Izvješće je pokazalo da do 3 posto gotove hrane ima razinu kontaminacije Listeriom iznad granica sigurnosti hrane EU-a. Fermentirane kobasice su najčešće kontaminirani proizvod.

Nehigijenske prakse rukovanja hranom

"Iako je kontaminacija rijetka, Listeria može uzrokovati tešku bolest, što je čini jednom od najozbiljnijih prijetnji koje se prenose hranom koje pratimo", rekao je Ole Heuer, koji vodi rad ECDC-a koji povezuje zdravlje ljudi, životinja i okoliša.

Izvješće je pratilo infekcije Listeriom, Salmonelom, Campylobacterom, E. coli koja proizvodi Shiga toksin (STEC) i drugim bakterijama diljem Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva i osam drugih zemalja izvan EU-a.

Prema izvješću, u 2024. godini bilo je 6558 epidemija uzrokovanih hranom, što je 14,5 posto više nego godinu prije. Dok su slučajevi i hospitalizacije također porasli, broj smrtnih slučajeva smanjio se prošle godine.

"Uzlazni trend" infekcija koje se prenose hranom vjerojatno je posljedica kombinacije čimbenika, navodi se u izvješću, uključujući promjene prehrambenih navika - na primjer, više gotovih obroka - kao i nehigijenske prakse rukovanja hranom i starenje stanovništva koje je osjetljivije na bolesti.

image

Izvješće je pokazalo da do 3 posto gotove hrane ima razinu kontaminacije Listeriom iznad granica sigurnosti hrane EU-a 

Afp

U 2024. godini povrće i drugi proizvodi koji nisu životinjskog podrijetla bili su povezani s najvećim brojem smrtnih slučajeva u epidemijama trovanja hranom, s jakim dokazima o njihovom podrijetlu. No, salmonela je bila odgovorna za većinu epidemija u više zemalja općenito, a jaja i proizvodi od jaja bili su ključan uzročnik.

Agencije EU-a izjavile su da je u posljednjem desetljeću došlo do "značajnog porasta" infekcija salmonelom na peradarskim farmama te da mnoge zemlje EU-a ne čine dovoljno u borbi protiv njih.

Odvajanje kuhane i sirove hrane

"Ove godine značajan broj zemalja EU-a nije ispunio sve ciljeve za smanjenje salmonele kod peradi, a samo je 14 država članica postiglo potpunu usklađenost", rekao je u izjavi Frank Verdonck, voditelj Odjela za biološke opasnosti te zdravlje i dobrobit životinja EFSA-e.

image
/Shutterstock

Agencije su rekle da ljudi mogu poduzeti korake kako bi se zaštitili od infekcija koje se prenose hranom, uključujući održavanje hladnjaka na temperaturi od 5°C ili nižoj, konzumiranje gotovih obroka prije isteka roka trajanja, temeljito kuhanje mesa,  odvajanje kuhane i sirove hrane te pranje ruku, pribora za kuhanje i površine nakon rukovanja sirovom hranom.

Također su rekli da bi "ranjive skupine" – uključujući starije odrasle osobe, trudnice i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom – trebale "izbjegavati konzumiranje visokorizične hrane" poput gotovih obroka, nepasteriziranog mlijeka i mekog nepasteriziranog sira.

Zaštita tih skupina "zahtijeva snažan nadzor, sigurnu proizvodnju hrane i ključne mjere opreza kod kuće", rekao je Heuer, piše Euronews.

image

Pranje ruku, pribora za kuhanje i površine nakon rukovanja sirovom hranom jedan je od koraka za zaštitu od infekcija koje se prenose hranom (ilustracija)

Afp

 

 



 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. prosinac 2025 15:25