StoryEditorOCM
ZdravljeSIGNALI TIJELA

Često ste gladni, razdražljivi, hrana vam više nije dovoljno slatka: možda je vrijeme da preispitate svoj unos šećera!

Piše MOZAIK SD
8. lipnja 2025. - 10:00

Šećer često dobiva lošu reputaciju, no važno je znati da je on osnovni izvor energije za naše tijelo. Ipak, nije svaki šećer isti – prirodni šećeri iz voća, povrća i mliječnih proizvoda dolaze u paketu s vrijednim nutrijentima poput vlakana i kalcija.

image
Sina Schuldt/Dpa Picture-alliance Via Afp

Problem nastaje kada u prehrani prevladavaju dodani šećeri koji se kriju u industrijski prerađenim namirnicama. Iako nam je svima jasno da je slatko ukusno, previše dodanih šećera može imati niz neželjenih posljedica na zdravlje – od umora, preko promjena raspoloženja, do povećanog rizika za kronične bolesti. Ako ste često gladni, razdražljivi ili vam hrana više nije dovoljno slatka, možda je vrijeme da preispitate svoj unos šećera, piše Kreni zdravo. Donosimo vam 12 signala koje tijelo šalje kada pretjerujete s unosom šećera.

image
Annette Riedl/Dpa Picture-alliance Via Afp
image
Nicolas Guyonnet/Hans Lucas Via Afp

Stalna glad i debljanje

Dodani šećer brzo zadovoljava nepce, ali ne i želudac. Nedostatak proteina, zdravih masti i vlakana u slatkim grickalicama dovodi do naglih skokova i padova šećera u krvi, što vas tjera da jedete još više. Usto, prekomjeran unos šećera narušava ravnotežu crijevne mikrobiote, što dodatno otežava kontrolu težine i osjećaj sitosti.

image
Science Photo Library/Science Photo Library Via Afp

Razdražljivost i loše raspoloženje

Naglašen unos dodanog šećera može pogoršati upalne procese u tijelu, što se odražava i na raspoloženje. Skokovi i padovi šećera u krvi povezani su s osjećajem nervoze, razdražljivosti i umora.

Umor i pad energije

Šećer daje kratkotrajan nalet energije, ali nakon toga slijedi pad koji vas ostavlja iscrpljenima. Ako primjećujete da ste brzo nakon obroka opet gladni ili umorni, šećer bi mogao biti krivac.

image
Mathieu Thomasset/Hans Lucas Via Afp

Hrana vam više nije dovoljno slatka

Kada tijelo naviknete na visok unos šećera, osjet okusa se prilagođava pa vam prirodno slatke namirnice više ne pružaju dovoljno zadovoljstva. Čak i umjetna sladila mogu dodatno pojačati potrebu za slatkim.

Pojačana žudnja za slatkim

Šećer djeluje na centre za užitak u mozgu, potičući lučenje dopamina, hormona sreće. Što više šećera unosite, veća je vjerojatnost da ćete ga sve više i željeti.

Visoki krvni tlak

Iako direktna povezanost nije do kraja dokazana, poznato je da visok unos šećera može oštetiti krvne žile, što doprinosi povišenom krvnom tlaku.

Problemi s kožom

Prehrana bogata šećerom može pogoršati stanje kože – od akni do ubrzanog nastanka bora. Visok unos šećera potiče nastanak produkata koji ubrzavaju starenje kože.

image
Science Photo Library/Science Photo Library Via Afp

Bolovi u zglobovima

Kronična upala uzrokovana prekomjernim unosom šećera može dovesti i do boli u zglobovima, iako prehrana nije jedini faktor koji utječe na ove tegobe.

Problemi sa snom

Visoki unos šećera može narušiti kvalitetu sna i uzrokovati teškoće s uspavljivanjem ili buđenje tijekom noći.

Probavne tegobe

Jedan od mogućih krivaca za probavne tegobe, poput bolova u želucu, grčeva i nadutosti je previše šećera, koji je poznat kao iritant za crijeva. Također, kod osoba s postojećim stanjima poput sindroma iritabilnog crijeva, Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa, kao i kod onih koji su imali operaciju želuca, šećer može dodatno pogoršati gastrointestinalne simptome. Ako hrana bogata šećerom zamjenjuje voće, povrće i cjelovite žitarice koje sadrže vlakna, može se javiti i problem sa zatvorom.

image
Frank Fell/Robertharding Via Afp

Mentalna magla

Problemi s jasnoćom uma, fokusom, koncentracijom i pamćenjem mogu biti posljedica pretjeranog unosa dodanih šećera. Iako je glukoza primarni izvor goriva za mozak, prekomjerne količine mogu uzrokovati hiperglikemiju i imati upalni učinak na mozak, negativno utječući na kognitivne funkcije i raspoloženje.

Karijes i problemi s desnima

Bakterije u našim ustima vole se hraniti jednostavnim šećerima, pa ako vam zubar pronalazi više karijesa ili vam je dijagnosticirana bolest desni, to može biti povezano s prevelikim unosom dodanih šećera. Pijenje nezaslađene kave i čaja, konzumacija voća i povrća bogatog vlaknima te žvakanje žvakaće gume bez šećera mogu pomoći u sprječavanju karijesa i očuvanju zdravlja zubi i desni, prenosi Kreni zdravo.

image
Science Photo Library/Science Photo Library Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 00:39