Godinama su ljudi bezbrižno jeli banane ravno iz zdjele s voćem, bez previše razmišljanja. No, postoji ključni korak koji mnogi preskaču, a koji sigurno ne bi zanemarili kod drugog voća.
Zdravstveni stručnjaci već dugo upozoravaju da je važno oprati banane prije konzumacije ploda. Možda vam zvuči čudno prati nešto što ćete ionako oguliti i baciti koru, ali nakon ovoga biste mogli promijeniti mišljenje.
Stručnjakinja Tamika Sims iz Međunarodnog vijeća za informiranje o hrani rekla je za Huffington Post.
"Voće koje ima koru također treba oprati pod čistom tekućom vodom, čak i ako planirate baciti koru."
Dodala je da je to najbolja praksa u sigurnom rukovanju hranom, jer se tako smanjuje prijenos prljavštine ili mikroba s kore na sam plod. Sims je istaknula:
"Čak i ako vam se to čini kontraintuitivnim, trebali biste prvo oprati."
Iako koru ne jedete, pranjem ćete ukloniti svu prljavštinu, bakterije i moguće pesticide s površine, čime sprječavate njihov prijenos na vaše ruke i u konačnici u vaša usta.
Zašto je to važno?
Neoprano voće može dovesti do bolesti uzrokovanih bakterijama poput salmonele, E. coli i listerije, ali i unosa pesticida i drugih onečišćenja. Na kori se također mogu zadržavati prljavština, ostaci zemlje ili čak kukci.
Osobe pod većim rizikom su:
- djeca mlađa od 5 godina
- osobe starije od 65 godina
- trudnice
- osobe oslabljenog imuniteta
Prema portalu Healthline, tipične berbe banana često uključuju upotrebu pesticida. Ti pesticidi mogu povećati rizik od stanja poput autizma, raka, visokog krvnog tlaka, dijabetesa i demencije.
Kako pravilno oprati bananu?
Nema posebne znanosti: držite bananu pod mlazom hladne vode oko 30 sekundi, dok rukama uklanjate eventualne nečistoće. Nemojte koristiti sapune ili deterdžente jer mogu ostaviti štetne ostatke.
Ako želite dodatno dezinficirati voće, možete koristiti otopinu octa i vode (omjer 1:4). Time ćete dodatno ukloniti bakterije, a otopina neće ostaviti neugodan okus.
Za voće s debljom i hrapavijom korom (poput avokada), preporučuje se korištenje četkice. Nakon pranja, obrišite bananu čistim kuhinjskim ručnikom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....