StoryEditorOCM
ZdravljeSABOTERI ZDRAVLJA

Dvije namirnice koje obožavamo za metabolizam su najveći otrov! Evo zašto ih izbjegavati i čime ih možete zamijeniti

Piše Marina Knežević Petković
17. kolovoza 2025. - 07:45
Gotovo da nema stola bez kriške kruha ili zdjelice pomfrita. Oni su tu kad trebamo brzu energiju, kad slavimo i kad tugujemo, kad jedemo na brzinu ili uživamo u društvu/Shutterstock

Gotovo da nema stola bez kriške kruha ili zdjelice pomfrita. Oni su tu kad trebamo brzu energiju, kad slavimo i kad tugujemo, kad jedemo na brzinu ili uživamo u društvu. No, nutricionisti sve češće upozoravaju – upravo te dvije namirnice, iako omiljene i svakodnevne, mogu ozbiljno narušiti metabolizam i zdravlje, osobito ako ih konzumiramo u prevelikim količinama. 

Kruh postaje problem

Kruh je stoljećima bio osnovna hrana. No, ono što se danas prodaje u većini pekarnica tek je blijeda kopija tradicionalnog kruha od cjelovitih žitarica. Bijelo, rafinirano brašno lišeno je vlakana i minerala, a rezultat je proizvod koji tijelo brzo razgrađuje u šećer. Takav nagli skok glukoze tjera gušteraču na pojačano lučenje inzulina, što s vremenom slabi osjetljivost stanica i vodi prema inzulinskoj rezistenciji.

Posebno je opasno za osobe koje već imaju dijabetes ili metabolički sindrom. Njima bijeli kruh doslovno može pogoršati stanje i otežati kontrolu šećera u krvi. Stručnjaci naglašavaju – problem nije kruh kao takav, već njegova današnja industrijska verzija. Integralni ili raženi kruh, sjemenke i fermentacija kiselim tijestom, potpuno su druga priča i mogu biti dio zdrave prehrane.

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

Pomfrit – opasna ljubav iz friteze

Slično je i s krumpirom. Kuhani ili pečeni krumpir hranjiva je i korisna namirnica, no čim ga potopimo u vrelo ulje – pretvara se u kalorijsku bombu s trans-mastima i akrilamidima. Istraživanje Harvard T.H. Chan School of Public Health provedeno na više od 200.000 ljudi pokazalo je da tri porcije prženog krumpira tjedno povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 20 posto.

"Prženje uvodi trans-masti, potiče upalu i inzulinsku rezistenciju“, upozorio je autor studije Seyed Mohammad Mousavi. Njegova kolegica, nutricionistica Marion Nestle, dodaje kako krumpir sam po sebi nije problem – on postaje nezdrav tek kad ga se prži i soli do granice neprepoznatljivosti.

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

Općenito o prženoj i tijestastoj hrani

Zajednički nazivnik kruha i pomfrita je brzina – brzo se prave, brzo jedu, brzo ulaze u krvotok i jednako brzo troše naše energetske rezerve. Takve namirnice, prepune jednostavnih ugljikohidrata i nezdravih masti, kratkoročno zasićuju, ali dugoročno otvaraju vrata pretilosti, dijabetesu, srčanim bolestima i kroničnoj upali.

Zdravija zamjena

Na sreću, da. Umjesto bijelog kruha birajte integralne varijante, raž, ječam ili kvinoju. Sve su to žitarice bogate vlaknima koje usporavaju probavu i čuvaju stabilnu razinu šećera u krvi. Umjesto pomfrita iz friteze, krompir narezan na štapiće i pečen u pećnici ili air fryer-u, s malo maslinova ulja i začinima, odlična je alternativa. Batat je također izvrstan izbor – slađi je, ali ima niži glikemijski indeks i puno vlakana.

image
/Shutterstock
image

Batat

/Shutterstock

Kruh i pomfrit nisu nužno neprijatelji, ali njihova industrijska, masovno konzumirana verzija definitivno jest. Naš metabolizam ne voli rafinirano brašno ni ulje koje je vidjelo stotine krumpira. Voli vlakna, jednostavnost i prirodne oblike hrane. Stoga, rješenje nije u odricanju, nego u pametnom biranju. Kad umjesto bijelog kruha posegnemo za integralnim, a umjesto prženog pomfrita za pečenim batatom, ne gubimo užitak – dobivamo zdravlje.

image

Pečeni batat

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 18:29