Godinama se reklamirao kao “lakša i zdravija” alternativa maslacu. Maziv, žućkast i jeftin, margarin je završio na stolovima milijuna ljudi, hvaljen zbog “manje zasićenih masti” i navodnih dobrobiti za srce. No, iza marketinških slogana krije se proizvod koji može biti gori od slatkiša – i koji mnogi jedu svaki dan, često nesvjesno.
Što se zapravo nalazi u margarinu?
Margarin se radi od rafiniranih biljnih ulja koja se industrijski obrađuju procesom hidrogenizacije. Time nastaju trans masti – jedne od najštetnijih masnoća u prehrani. Osim njih, margarin obično sadrži:
Emulgatore i stabilizatore – da bi bio glatke teksture i dugog roka trajanja, umjetne boje – da izgleda poput maslaca, arome – da bi okus podsjećao na mliječne proizvode, sol i konzervanse – da pojačaju okus i produže svježinu.
Opasniji od slatkiša
Dok šećer iz slatkiša podiže razinu glukoze i potiče debljanje, trans masti iz margarina imaju dublje i opasnije djelovanje. Podižu razinu lošeg (LDL) kolesterola, snižavaju dobar (HDL) kolesterol i povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara. Dugotrajno mogu potaknuti kronične upale u tijelu, povećati rizik od dijabetesa tipa dva i oštetiti krvne žile.
Drugim riječima – kolač pojeden tu i tamo možda će dodati koji gram viška, ali margarin konzumiran svakodnevno može neprimjetno i trajno ugroziti zdravlje srca i cijelog organizma.
Gdje se sve skriva margarin?
Najveći problem s margarinom je što ga često jedemo i kad mislimo da ga ne jedemo. Nije prisutan samo u onoj kutiji u hladnjaku – industrija ga koristi jer je jeftin, stabilan i daje meku teksturu.
Nalazimo ga u: pecivima, kroasanima, burecima i lisnatom tijestu. Kolačima i keksima iz trgovine, zatim u gotovim tortama i desertima, većini gotovih “namaza” i punjenja, gotovim juhama i umacima, grickalicama i krekerima, polugotovim i zamrznutim pekarskim proizvodima.
Čak i ako nikad ne kupujete margarin, vrlo je vjerojatno da ga unosite kroz ove proizvode – ponekad i više puta dnevno.
Zdrave alternative
Umjesto margarina, puno je bolje birati prirodni maslac, ghee (pročišćeni maslac), maslinovo ulje, avokado ili orahovo/ljuskasto voće kao izvor zdravih masti. Ove namirnice, u umjerenim količinama, hrane tijelo bez skrivene prijetnje trans masti.
Margarin nije “zdrava” namirnica – nikada to nije bio. Njegova najveća opasnost leži u tome što ga unosimo svakodnevno, često nesvjesno, i tako polako, ali sigurno, narušavamo zdravlje. Rješenje? Čitati deklaracije, izbjegavati proizvode s “hidrogeniziranim biljnim uljem” i birati prirodne masnoće koje tijelo prepoznaje i može iskoristiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....