StoryEditorOCM
ZdravljeNEMA BOLJE

I Kolinda je priznala da vitku figuru duguje dijeti za kojom svi luduju. Skida kilograme, a što tek čini za zdravlje...

Piše Mozaik SD
19. srpnja 2025. - 10:49

U moru dijeta kojima smo bombardirani sa svih strana, teško je izabrati neku koja će polučiti željeni rezultat po pitanju kilograma, a da se istovremeno ne odrazi na naše zdravlje. 

 U posljednje vrijeme tako je veliki hit antiinflamatorna dijeta koju, prema vlastitom priznanju za Gloriju prakticira i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

image
Afp

U ekskluzivnoj izjavi Grabar Kitarović otkriva da se nalazi na posebnom režimu prehrane, antiinflamatornoj dijeti, koja joj ne služi samo za održavanje linije nego i za opće zdravlje.

- Skinula sam dodatno kile, na antiinflamatornoj sam prehrani i to jako puno pomaže - rekla je bivša predsjednica, koja ne skriva zadovoljstvo učincima koje ovaj način života ima na njezin organizam.

Riječ je o prehrani koja isključuje prerađenu hranu, šećere i sastojke koji potiču upalne procese u tijelu, a temelji se na ribi, povrću poput raštike, zdravim masnoćama iz badema te prirodnim dodacima poput kurkume i omega-3 masnih kiselina.

- Tablete izbjegavam, upravo zbog obiteljske povijesti karcinoma želuca - dodaje Grabar Kitarović govoreći o osobnim razlozima za izbjegavanje farmaceutskih preparata.

image
Afp

- Tata je imao karcinom želuca, a mama je preminula od iste bolesti. Ne želim uzimati tablete nego samo suplemente.

Evo malo detaljnije o toj vrsti prehrane - antiinflamatorna ishrana ili dijeta pomoći će vam  ublažiti simptome upale u organizmu, kao što su bolovi, crvenilo, otok, alergijske reakcije i drugo. Naime, određena hrana smanjuje rizik za razvoj oboljenja koja nastaju zbog oštećenja zdravih stanica u organizmu. Ona stimulira imunološki sistem da se bori sa upalama.

Osnova protupalne ishrane uključuje povrće, voće, gljive, ribu,  organski uzgojena jaja i meso.

Kome se, dakle,  preporučuje ovakva ishrana i koje namirnice treba izbjegavati?

U slučaju upale bilo kojeg tipa, važno je da iz ishrane izbacite sve namirnice koje je potiču. Tu spadaju sve žitarice i proizvodi od žitarica koje sadrže gluten, dakle kruh, pekarske proizvodi, različite vrsta tjestenina, kao i sve namirnice koje sadrže rafinirani šećer. Zaboravite i na alkohol.

Ovo su namirnice koje je najbolje konzumirati:

image

Cucumbers, still life (Photo by Magdalena Niemczyk - ElanArt/Connect Images via AFP)

Magdalena Niemczyk - Elanart/Connect Images Via Afp

1. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće poput kelja, blitve i špinuta poseduje protupalna svojstva i sadrži mnogo fitonutrijenata i antioksidansa koji pomažu u zaštiti organizma. Zahvaljujući brojnim nutrijentima, poput vitamina A, C i K, vlakana, magnezija, žrljrza i kalcija, ovo povrće smiruje upale na koži. Takođe pozitivno utiče na zdravlje očiju, kostiju, ali i probavnog sistema.

2. Voće

Niskoglikemijsko voće, koje ne sadrži mnogo šećera, poput bobičastog voća (maline, kupine, borovnice…) i citrusa predstavlja odličnu antiupalnu hranu, a tu je i ananas koji sadrži velike količine vitamina C. 

3. Zdrave masti

Namirnice poput sjemenki,  avokada, maslina, lana, ribe, ekstradjevičanskog maslinovog ulja i drugih koje sadrže omega 3 masne kiseline i druge zdrave masti, mogu smanjiti rizik za razvoj kroničnih bolesti koje su povezane sa upalnim procesima, poput bolesti srca, raka i artritisa.

4. Gljive

Zahvaljujući antibakterijskim, antivirusnim i protupalnim svojstvima gljive mogu pomoći u poboljšanju imuniteta, te ublažiti upalne procese u čitavom tijelu. Sadrže beta-glukane koji stimuliraju imunološki sistem, a takođe sadrže i snažan antioksidans nazvan ergotionein koji pomaže u borbi sa upalama. 

image
Afp

5. Mahunarke

Zahvaljujući velikoj količini antioksidanasa, vlakana i proteina, mahunarke, poput graha, graška i leće imaju antiupalna svojstva. Hranu treba pripremati na poseban način – potapanjem, fermentiranjem i kuhanjem do određene temperature, kako bi se umanjio negativan uticaj lektina.

6. Začini

Brojni začini kao što su bijeli luk, đumbir i kurkuma sadrže brojne komponente koje poseduju antiinflamatorna svojstva. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 04:23