Poput peršina, i celer uglavnom jedemo kao jedan od sastojaka juha, a to je šteta jer ta je biljka i jestiva i ljekovita. Najvećim dijelom, oko 95 posto, celer je voda, ali puna vlakana i kalija, dobar je izvor vitamina A, C i K, sadrži folate, magnezij i kalcij, kao i više moćnih antioksidansa, a prepoznatljivu, pomalo oštru aromu daju mu ftalidi, komponente koje opuštaju stijenke arterija te olakšavaju cirkulaciju krvi i snižavaju tlak. Ovo povrće ujedno smanjuje rizik od nastanka tromba, potiče mokrenje, pomaže u liječenju upala dišnih organa, dobro je za oči, umiruje žgaravicu, pomaže regulaciji probave i pokretljivosti crijeva, piše Živim.
Zahvaljujući obilju antioksidansa kao što su lunularin i bergapten pomaže u sprečavanju oštećenja stanica koje može dovesti d...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....