StoryEditorOCM
Zdravljerizične su sirove

Jedete ih u salatama i sendvičima, ali stručnjaci upozoravaju da je upravo to povrće odgovorno za epidemije u EU-u

Piše Mozaik SD
23. listopada 2025. - 13:45

Često se jedu u salatama, sendvičima ili kao brzi međuobrok. No, stručnjaci upozoravaju da su cherry rajčice krive za ponavljajuće epidemije trovanja hranom diljem Europe koje se protežu više od desetljeća. Između 2011. i 2024. zabilježeno je 643 slučaja zaraze bakterijom Salmonella strathcona u 17 zemalja, uključujući Englesku, Njemačku i Austriju. Bolest može uzrokovati bolne grčeve u želucu, proljev, vrućicu, povraćanje i glavobolje – a u ekstremnim slučajevima može biti čak i smrtonosna, piše Daily Mail.

Za potrebe studije istraživači su ispitali genetski sastav mikroorganizama bakterije i otkrili da je 95 posto njih bilo visoko genetski povezano tijekom vremena i među zemljama. Tim je rekao da su infekcije kompatibilne sa zajedničkim izvorom i smatrao je "vjerojatnim da su rajčice bile prijenosnik u većini, ako ne i svih godina". Konkretno, otkrili su da su male rajčice s talijanskog otoka Sicilije krivac. I upozorili su da njihovo pranje možda nije učinkovita preventivna mjera protiv bolesti.

image
Laurent Le Crabe/Hans Lucas Via Afp

Istraživanje je vodio tim Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koji je otkrio da se većina slučajeva epidemije dogodila između 2023. i 2024. godine. U članku objavljenom u časopisu Eurosurveillance, rekli su da je stvarni broj zaraženih vjerojatno „znatno veći“ budući da nisu sve zemlje uključene u epidemiju sudjelovale u studiji. „Potrebne su stroge mjere kontrole na izvoru kako bi se zaustavila kontaminacija i spriječili budući slučajevi“, piše u radu.

Usred rastućeg broja slučajeva talijanski zdravstveni dužnosnici pokrenuli su hitan program uzorkovanja i testiranja dviju sorti rajčica cherry koje se prodaju na domaćem tržištu. Odvojeni podaci, koje je nedavno dostavila Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, otkrivaju da je u Britaniji zabilježeno gotovo 30 slučajeva Salmonelle strathcona kao dio najnovije epidemije.

ECDC je izjavio da je situacija sezonska i traje, a većina slučajeva javlja se u ljetnim mjesecima, posebno između lipnja i listopada.

„Ponavljanje slučajeva u 2025. sugerira kontinuirani prijenos i distribuciju kontaminiranih proizvoda izvan Italije“, dodali su.

„Prisutnost slučajeva u više zemalja naglašava potrebu za kontinuiranim nadzorom i međusektorskim koordiniranim odgovorom.“

image
Ruslanas Baranauskas/science Pho/Science Photo Library Via Afp

Stručnjaci kažu da rajčice mogu biti posebno ranjive zbog svoje teksture, koja omogućuje bakterijama da se prilijepe za površinu. Opasnost je povećana jer se često jedu sirove, a ne kuhane, što bi inače ubilo štetne bakterije. Dok većina slučajeva prođe u roku od nekoliko dana, salmonela ponekad može biti kobna, posebno kod ranjivih skupina s oslabljenim imunološkim sustavom.

U ozbiljnim slučajevima pacijentima može biti potrebna bolnička skrb zbog rizika od dehidracije. Bakterija ispitivana u studiji, Salmonella strathcona, rijedak je soj bakterije koji je posebno ozbiljan.

„Salmonelozu često uzrokuje jedenje ili rukovanje kontaminiranom hranom i rijetko se može širiti s osobe na osobu“, rekla je prošli mjesec Gauri Godbole, zamjenica ravnatelja i specijalistica za gastrointestinalne infekcije u UKHSA-i.

„Svatko tko je zabrinut zbog simptoma trebao bi se prvo obratiti svom liječniku opće prakse ili službi izvan radnog vremena.

„Postoje jednostavni koraci za zaustavljanje širenja salmonele: temeljito operite ruke nakon korištenja kupaonice i prije pripreme i rukovanja hranom, temeljito skuhajte hranu i ako imate simptome, izbjegavajte rukovanje hranom za druge gdje je to moguće.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:51