Često se jedu u salatama, sendvičima ili kao brzi međuobrok. No, stručnjaci upozoravaju da su cherry rajčice krive za ponavljajuće epidemije trovanja hranom diljem Europe koje se protežu više od desetljeća. Između 2011. i 2024. zabilježeno je 643 slučaja zaraze bakterijom Salmonella strathcona u 17 zemalja, uključujući Englesku, Njemačku i Austriju. Bolest može uzrokovati bolne grčeve u želucu, proljev, vrućicu, povraćanje i glavobolje – a u ekstremnim slučajevima može biti čak i smrtonosna, piše Daily Mail.
Za potrebe studije istraživači su ispitali genetski sastav mikroorganizama bakterije i otkrili da je 95 posto njih bilo visoko genetski povezano tijekom vremena i među zemljama. Tim je rekao da su infekcije kompatibilne sa zajedničkim izvorom i smatrao je "vjerojatnim da su rajčice bile prijenosnik u većini, ako ne i svih godina". Konkretno, otkrili su da su male rajčice s talijanskog otoka Sicilije krivac. I upozorili su da njihovo pranje možda nije učinkovita preventivna mjera protiv bolesti.
Istraživanje je vodio tim Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koji je otkrio da se većina slučajeva epidemije dogodila između 2023. i 2024. godine. U članku objavljenom u časopisu Eurosurveillance, rekli su da je stvarni broj zaraženih vjerojatno „znatno veći“ budući da nisu sve zemlje uključene u epidemiju sudjelovale u studiji. „Potrebne su stroge mjere kontrole na izvoru kako bi se zaustavila kontaminacija i spriječili budući slučajevi“, piše u radu.
Usred rastućeg broja slučajeva talijanski zdravstveni dužnosnici pokrenuli su hitan program uzorkovanja i testiranja dviju sorti rajčica cherry koje se prodaju na domaćem tržištu. Odvojeni podaci, koje je nedavno dostavila Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, otkrivaju da je u Britaniji zabilježeno gotovo 30 slučajeva Salmonelle strathcona kao dio najnovije epidemije.
ECDC je izjavio da je situacija sezonska i traje, a većina slučajeva javlja se u ljetnim mjesecima, posebno između lipnja i listopada.
„Ponavljanje slučajeva u 2025. sugerira kontinuirani prijenos i distribuciju kontaminiranih proizvoda izvan Italije“, dodali su.
„Prisutnost slučajeva u više zemalja naglašava potrebu za kontinuiranim nadzorom i međusektorskim koordiniranim odgovorom.“
Stručnjaci kažu da rajčice mogu biti posebno ranjive zbog svoje teksture, koja omogućuje bakterijama da se prilijepe za površinu. Opasnost je povećana jer se često jedu sirove, a ne kuhane, što bi inače ubilo štetne bakterije. Dok većina slučajeva prođe u roku od nekoliko dana, salmonela ponekad može biti kobna, posebno kod ranjivih skupina s oslabljenim imunološkim sustavom.
U ozbiljnim slučajevima pacijentima može biti potrebna bolnička skrb zbog rizika od dehidracije. Bakterija ispitivana u studiji, Salmonella strathcona, rijedak je soj bakterije koji je posebno ozbiljan.
„Salmonelozu često uzrokuje jedenje ili rukovanje kontaminiranom hranom i rijetko se može širiti s osobe na osobu“, rekla je prošli mjesec Gauri Godbole, zamjenica ravnatelja i specijalistica za gastrointestinalne infekcije u UKHSA-i.
„Svatko tko je zabrinut zbog simptoma trebao bi se prvo obratiti svom liječniku opće prakse ili službi izvan radnog vremena.
„Postoje jednostavni koraci za zaustavljanje širenja salmonele: temeljito operite ruke nakon korištenja kupaonice i prije pripreme i rukovanja hranom, temeljito skuhajte hranu i ako imate simptome, izbjegavajte rukovanje hranom za druge gdje je to moguće.“
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....