Jelena Rozga (47) prije nekoliko godina otkrila je da joj je dijagnosticirana hipertireoza, stanje prekomjernog lučenja hormona štitnjače, koje je relativno često kod žena između 20. i 50. godine.
- Potkraj 2006. godine osjetila sam promjene na tijelu. Pretjerani umor, gubitak težine i veliki problemi s kožom. To je bilo upravo u periodu kada se moj život mijenjao, kada sam napustila grupu Magazin i krenula u solo karijeru. Odlučila sam da ispitam promjene s medicinske strane i, nažalost, dijagnosticirana mi je hipertireoza‘, rekla je pjevačica jednom prilikom i dodala da svaki dan započinje s hormonskom terapijom.
Prehrana igra bitnu ulogu u držanju ove bolesti pod kontrolom, a kako je Jelena svojedobno rekla održavanje kilaže iako godinama ima 57 kila joj ne ide lako jer je veliki gurman.
- Trudim se da hrana koju jedem bude lagana i zdrava. Jedem nekoliko puta dnevno, ali u manjim količinama, jer tako odgovara mom organizmu. Ponekad si dam oduška i opustim se. Volim mediteransku hranu, laganiju prehranu, koja sadrži puno voća, povrća i ribe. Zimi obožavam jesti pečene kestene - ispričala je jednom prilikom.
Dodala je da nije ljubiteljica jela od iznutrica, kao ni pršuta i janjetine, no ima nešto što je obavezan dio njezina svakodnevnog jelovnika, a to je - juha.
Što će se dogoditi ako svaki dan jedete juhu?
Ništa nije tako zasitno kao tanjur pun tople i hranjive juhe, pogotovo u zimskim danima ili kada se ne osjećamo najbolje. Jasno je da je česta konzumacija juhe, bila ona rijetka ili gusta i kremasta, mesna ili samo od povrća, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoj organizam, piše Story.
Portal Eat This, Not That izdvojio je nekoliko razloga zašto biste trebali jesti juhu svaki dan, a to su:
- zdravlje vaših crijeva će se poboljšati
- dobit ćete ‘injekciju‘ proteina
- unijet ćete veliku količinu antioksidansa
- brže ćete se zasititi
- dobit ćete više hranjivih tvari s manje kalorija
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....