Plastične posude za pohranu namirnica su praktična stvar; to svi znamo. No, manje je poznato – ako ne i potpuna enigma – da rečene posude sadrže bisfenol A, tvar koja može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.
Drugim riječima, u hladnjaku čuvate bombu. I to ne neku koja će eksplodirati odmah, nego s perfidnom odgodom, a od nje pogiba ono najdragocjenije: zdravlje.
O čemu je riječ, što je to BPA?
Riječ je o kemikaliji koja se počela koristiti davnih 1960-ih u proizvodnji plastičnih materijala, od kojih su najpoznatiji oni za boce za vodu i posude za hranu – nekoć vrlo popularni Tupperwarea. Prema Klinici Mayo, BPA se također može koristiti za "premazivanje unutrašnjosti metalnih proizvoda, kao što su konzerve za hranu, vrhovi boca i vodovi za vodu."
A sad ključni dio: kad hrana dođe u kontakt s plastikom ili metalom, postoji mogućnost da pokupi dio kemikalije BPA. Iako američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) provjerava hranu prije prodaje i tvrdi da je mala količina BPA sigurna za konzumiranje, dogodile su se određene promjene.
Naime, FDA je 2012. i 2013. godine izmijenila propise vezane za polikarbonatne smole na bazi BPA u određenim plastičnim proizvodima, uključujući bočice za bebe i posude za dječju hranu. Prema Klinici Mayo, izloženost BPA-u kod nerođene djece, novorođenčadi i djece može utjecati na prostatu i mozak. S druge strane, istraživanja sugeriraju da bi kod odraslih mogla postojati veza između konzumiranja opasne tvari i povišenog krvnog tlaka.
A kako smanjiti izloženost BPA-u?
Liječnici s Harvarda savjetuju oprez s konzumiranjem hrane iz konzervi i plastične ambalaže, te preporučuju više svježe pripremljenih obroka. Također, valja birati boce za vodu i posude za hranu koje su označene kao "BPA-free".
Klinika Mayo izdaje i posebno upozorenje: izbjegavajte stavljanje plastike u mikrovalnu pećnicu ili perilicu posuđa, jer je "toplina može razgraditi i dopustiti BPA-u da prodre u hranu".
Ako želite biti potpuno sigurni, postoje i druge alternative koje ne sadrže štetne tvari, a među njima se ističu staklo, nehrđajući čelik i porculan, napominju stručnjaci.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....