StoryEditorOCM
ZdravljeOPREZA NIKAD DOSTA

Kuhinjski pribor može biti vrlo opasan za zdravlje, neki sadrži ‘vječne kemikalije‘: evo što s čime zamijeniti

Piše I. P.
13. srpnja 2025. - 14:01

Nedavna istraživanja sugeriraju da neki kuhinjski pribori poput crnog plastičnog pribora, plastičnih daski za rezanje i neljepljivih tava mogu potencijalno otpuštati štetne supstance u hranu.

Problem sa plastičnim priborima

Nova istraživanja pokazuju da oni mogu potencijalno otpustiti otrovne usporivače gorenja. Ove kemikalije su prvobitno korištene u elektronici za smanjenje rizika od požara, a nalaze se u crnom plastičnom kuhinjskom priboru napravljenom od recikliranog elektronskog otpada, piše Nova.rs.

Jedno nedavno istraživanje je pokazalo da 85 % crnog plastičnog kućnog pribora koji je testiran, uključujući posude za brzu hranu, igračke i kuhinjske alate, sadrži otrovne usporivače plamena.

Kemikalije su posebno štetne i povezanu su s rakom, poremećajem hormona i štitne žlijezde, razvojnim problemima kod djece, neurološkim poremećajima, kao i toksičnošću za reproduktivni i imunološki sustav.

Zabranjen je u Velikoj Britaniji 2018. godine, a od Agencije za zaštitu životne sredine u SAD-u 2021. godine.

image

woman hands in disposable gloves slicing cucumber on cutting board.

/Shutterstock

Umjesto crnog plastičnog pribora, možete se odlučiti za alternative od nehrđajućeg čelika ili silikona za hranu. Nehrđajući čelik je lak za čišćenje i podnosi visoke temperature bez otpuštanja kemikalija.

Daske za rezanje i mikroplastika

Kad se reže na plastičnim daskama, sitni dijelovi manji od 5mm, poznati kao mikroplastika, mogu se osloboditi s površine. Ove čestice zatim mogu ući u našu hranu i nesvjesno biti progutane.

Procjene su pokazale da jedan rez može osloboditi do 1.114 čestica mikroplastike – to je oko 15 mg.

Tijekom godine, prosječna osoba bi mogla da unese oko 50g mikroplastike, a postoji rastući broj dokaza da mikroplastika predstavlja ozbiljan rizik za ljudsko zdravlje.

Istraživanja su pokazala da mikroplastika može ući u naše arterije, potencijalno povećavajući rizik od srčanih udara i moždanih udara. Također može izazvati oštećenje DNK, oksidativni stres i povećanu upalu, što podiže rizik od bolesti poput raka i autoimunih poremećaja.

Zamjena plastičnih daski za rezanje za alternative od bambusa ili drveta može smanjiti zdravstvene rizike.

Istina o neljepljivim tavama

Kemikalije koje se koriste u neljepljivim premazima na tavama izazvale su zabrinutost zbog zdravlja. One se smatraju „vječnim kemikalijama“ jer je izuzetno teško razgraditi ih, a povezane su sa zdravstvenim problemima poput oštećenja jetre, bolesti štitne žlijezde, debljine, problema sa plodnošću i raka.

Većina neljepljivih tava danas je prekrivena PTFE-om poznatim kao Teflon. Iako se trenutačno smatra da su teflon tave sigurne, postoji nesigurnost u pogledu njihovih potencijalnih dugoročnih zdravstvenih utjecaja, posebno kada se koriste na visokim temperaturama ili kada postanu oštećene.

Prvobitna zabrinutost bila je usmjerena na perfluorooktanoičnu kiselinu (PFOA), kemikaliju koja se nekada široko koristila u proizvodnji Teflona. Izloženost PFOA povezana je sa brojnim zdravstvenim problemima, uključujući oštećenje bubrega i jetre, bolesti štitne žijezde, visok kolesterol i određene vrste raka, piše Nova.rs

Dobra vijest je da je Agencija za zaštitu životne sredine naložila velikim tvrtkama da prestanu koristiti PFOA do 2015. godine, i sada je eliminirana iz novog neprianjajućeg posuđa – pa uvijek budite oprezni sa starim tavama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 22:25