StoryEditorOCM
Zdravljenikad dosta opreza

Mislite da kupujete zdravu hranu, kad ono... Ove namirnice su najrizičnije, izbjegavajte ih u širokom luku!

Piše Mozaik SD
19. travnja 2025. - 20:08

Vjerojatno kupujete neke namirnice radi praktičnosti, kako biste uštedjeli nekoliko koraka kada dođe vrijeme za pripremu obroka. Prethodno oprano zelenje u vrećicama, poput zelene salate ili špinata, čini se kao da nema smisla ako se pokušavate hraniti zdravo. Ali ne tako brzo...

Prema stručnjacima za sigurnost hrane, prethodno oprano povrće u vrećicama nije najsigurniji izbor. Bakterije i kontaminacija su češći nego što mislite u ovoj namirnici, piše HuffPost.

"Iako potrošači očekuju praktičnost i sigurnost, stvarnost je da prethodno oprano povrće u vrećicama ostaje jedan od najrizičnijih artikala u trgovini mješovitom robom zbog rizika od kontaminacije u cijelom opskrbnom lancu", kaže Darin Detwiler, profesor prehrambene politike na Sveučilištu Northeastern i autor knjige "Sigurnost hrane: prošlost, sadašnjost i predviđanja". Izbjegava kupovati povrće u vrećicama zbog opasnosti od smrtonosne kontaminacije E. coli. "Kada pogledate prošle epidemije, salate u vrećicama bile su vodeći uzrok bolesti izazvanih hranom, a neke su epidemije rezultirale hospitalizacijama, zatajenjem bubrega (hemolitički uremijski sindrom), pa čak i smrću", rekao je Detwiler.

image
/Shutterstock

Mnogi čimbenici u opskrbnom lancu mogu kontaminirati zelje patogenima — poput E. coli, listerije ili salmonele — zbog kojih se ljudi mogu razboljeti, hospitalizirati ili još gore. “Zeleno povrće u vrećicama se pere i obrađuje u velikim serijama, što je učinkovit način za širenje patogena,” rekla je Olivia Roszkowski, kuharica-instruktorica biljnog kulinarskog umijeća i certificiranja sigurnosti hrane u kampusu Instituta za kulinarsko obrazovanje u New Yorku.

Epidemije lisnatog zelenila događaju se češće nego što biste očekivali, a FDA je 2020. stvorila akcijski plan za lisnato zeleno povrće za smanjenje različitih sojeva E. coli u lisnatom zelenom lišću i ažurirala plan 2023. (Na primjer, Escherichia coli O157:H7 koja proizvodi shiga toksin je patogeni soj koji se često povezuje sa zelenom salatom i lisnatim zelenilom izbijanja, a Detwiler kaže da je "posebno opasno jer je potrebna vrlo mala količina da izazove tešku bolest. ... Rizik nije teoretski - više puta je dokazan u praksi."

Postoje mogućnosti da patogeni dođu u kontakt s lisnatim povrćem nakon što dospiju u pogon za preradu. Zelenje koje dobijete u vrećici obično ne dolazi s jednog polja, već s više farmi, što komplicira sljedivost i povećava kontaminaciju.

Zelenje se prerađuje u centraliziranom području i distribuira — što je pogodno za sve tvrtke uključene u proces — ali nije idealno sa stajališta sigurnosti hrane. "Zelenice s različitih farmi miješaju se, peru i pakiraju zajedno, tako da jedan kontaminirani list može utjecati na tisuće vrećica u više država", objasnio je Detwiler.

image
/Shutterstock

Ako mislite: "Pa, ja ću oprati svoje prethodno oprano zelje radi dodatnih sigurnosnih mjera", nemojte. Pranje zelja kod kuće ne čini ga sigurnijim jer voda neće ukloniti patogene, rekao je Detwiler. Ispiranje prethodno opranog povrća može unijeti patogene koji možda vrebaju na vašem pultu ili sudoperu. "Prethodno oprano zelje ne bi se trebalo ponovno prati kod kuće, jer to može dovesti do kontaminacije ako sudoper, posuđe, oprema ili ruke osobe koja priprema nisu pravilno očišćene ili dezinficirane".

Štetne patogene treba kuhati kako bi se eliminirali, jer ih toplina ubija, rekao je Detwiler. Veliki problem sa zelenom salatom je to što se obično jede sirova, a ne kuhana, "zbog čega je teško smanjiti rizik od bolesti koje se prenose hranom", rekao je Baker.

Preporuke za kupnju zelja u vrećicama

Ako zbog praktičnosti ipak radije kupujete povrće u vrećicama, potrebno je poduzeti nekoliko mjera opreza.

Provjerite rok trajanja

Stručnjaci kažu da prije kupnje treba pogledati rok trajanja. Trout savjetuje da kupujete samo ono što ćete pojesti unutar dan ili dva.

Tražite svježinu

Izbjegavajte vrećice s viškom vlage koje izgledaju mokro jer su vlažna okruženja utočište za razvoj bakterija, rekao je Detwiler. “Provjerite pakiranje kako biste bili sigurni da zelena salata izgleda svježe, bez venuća ili promjene boje, budući da ovi znakovi mogu ukazivati ​​na nepravilno skladištenje ili smanjenu svježinu”, rekao je Baker. Također se želite držati podalje od vrećica koje imaju sluzavo lišće, dodao je Roszkowski.

Minimizirajte promjene temperature

Nakon što ste kupili zelje, nemojte ga pustiti da stoji u vrućem automobilu ili garaži ili na pultu. "Izbjegavajte drastične promjene temperature kada ih transportirate iz trgovine i kada pripremate obrok", rekao je Roszkowski. "To dovodi do kondenzacije i stvara vlažno i toplo okruženje koje može potaknuti i kvarenje i rast bakterija."

Pravilno skladištite

Zeleno povrće treba držati u hladnjaku na ili ispod 40 stupnjeva Fahrenheita, kažu Detwiler i Trout.

Kupite glavice zelene salate

Kupnja glavice zelene salate ili hrpe špinata može imati dodatni korak ispiranja i sušenja prije bacanja u zdjelu za salatu ili prženja, ali time biste mogli umanjiti rizik od vrebajućih patogena. "Cijele glavice zelene salate ili špinata imaju manje površine za kontaminaciju u usporedbi s prethodno narezanim, miješanim zelenim povrćem u vrećicama", rekao je Detwiler. Predlaže da ih isperete pod hladnom vodom - bez namakanja - kako biste uklonili prljavštinu, ostatke, sve insekte i bakterije na površini. "Operite ih kod kuće prije jela."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 10:54