Samo nekoliko limenki dijetalnih gaziranih pića dnevno može povećati rizik od potencijalno smrtonosnog srčanog ili moždanog udara, pokazuje švedska studija. Znanstvenici su otkrili da je aspartam, često korišteni umjetni zaslađivač koji se dodaje dijetnoj Coli, slatkišima i kečapu, pridonio zabrinjavajućem nakupljanju masnoće u arterijama, prenosi DailyMail.
Ova nakupina masnih naslaga, nazvana ateroskleroza, dovodi do sužavanja arterija, ograničavajući protok krvi u srce i iz njega - s vremenom oštećujući organ. Dijelovi masnog plaka mogu se odlomiti izazivajući opasna začepljenja krvnih žila, riskirajući srčani i moždani udar. Iako je studija provedena na miševima, autori kažu da njihova otkrića imaju zabrinjavajuće implikacije s obzirom na to koliko su umjetni zaslađivači rašireni.
Najnovija otkrića
Međutim, neovisni stručnjaci upozorili su da iako su nalazi zabrinjavajući, studija možda nije u potpunosti pouzdana. U eksperimentu su znanstvenici s Instituta Karolinska, zajedno s kolegama iz Kine i SAD-a, hranili skupine glodavaca dnevnom hranom koja je sadržavala male količine aspartama tijekom 12 tjedana. Opisali su da je to jednako kao da ljudi dnevno piju tri limenke dijetalnih gaziranih pića koje sadrže zaslađivač.
Stručnjaci su zatim usporedili tkiva miševa s kontrolnom skupinom koja nije hranjena aspartamom. Otkrili su da su miševi hranjeni aspartamom razvili više masnih naslaga u svojim arterijama i imali višu razinu upale - oba znaka kardiovaskularne bolesti. Daljnji testovi krvi miševa pokazali su da aspartam dovodi do skoka šećera u krvi sličnog onom koji se vidi kod pravog šećera.
Proizvodnja proteina
Pišući u časopisu Cell Metabolism, autori su rekli da je ovaj skok doveo do povećane proizvodnje proteina nazvanog CX3CL1. Stariji autor, profesor Yihai Cao, stručnjak za kronične bolesti, rekao je da ovaj protein djeluje poput ljepila na unutarnjoj ovojnici krvnih žila, pomažući nakupljanje plaka. - Budući da je protok krvi kroz arteriju snažan i robustan, većina bi kemikalija bila brzo isprana dok srce pumpa, rekao je. Iznenađujuće, ne CX3CL1. Ostaje zalijepljen za površinu unutarnje ovojnice krvnih žila. Tamo se ponaša kao mamac, hvata stanice dok prolaze.
Iako priznaje da studija ima ograničene implikacije za ljude, profesor Cao je rekao da tim sada planira provjeriti nalaze na ljudima. - Umjetni zaslađivači prodrli su u gotovo sve vrste hrane, stoga moramo znati dugoročni učinak na zdravlje, rekao je.
Smanjimo unos umjetnih sladila
Neki neovisni stručnjaci pozdravili su nalaze, čak tvrdeći da bi nas trebali potaknuti na smanjenje unosa umjetnih sladila. Profesor Mark Wahlqvist, stručnjak za medicinu na Sveučilištu Monash u Melbourneu, Australija i bivši predsjednik Međunarodne unije prehrambenih znanosti, nazvao je rezultate ‘uznemirujućim‘. - Trebali bismo zaustaviti neprikladnu upotrebu zamjena za šećer, rekao je.
Dr. Yutang Wang, stručnjak za biomedicinske znanosti na Federation University Australia, dodao je: - Možda je vrijeme da preispitamo našu konzumaciju umjetno zaslađenih proizvoda. Smanjenje njihovog unosa mogao bi biti jednostavan, ali moćan korak da se zaštitimo od srčanog i moždanog udara, pojasnio je.
Pozvali na oprez.
Profesor Oliver Jones, stručnjak za kemiju na Sveučilištu RMIT u Melbourneu, rekao je da treba razmotriti strukturu eksperimenta na miševima. - Autori su koristili posebnu vrstu laboratorijskog miša nazvanog ApoE miš, koji se uzgaja da bude sklon srčanim bolestima, rekao je. Također su ga hranili hranom bogatom mastima i kolesterolom, što samo po sebi povećava rizik od srčanih bolesti. Čini se da također nisu izmjerili koliko su vode s aspartamom miševi popili, niti razinu aspartama u krvi, tako da je nepoznato što su miševi zapravo primili, izjavio je.
Također je rekao da odabir gaziranih pića i slatkiša s punim šećerom nije nužno bolji za vaše zdravlje od odabira proizvoda s umjetnim sladilima. - Čak i da aspartam uzrokuje povećanje kardiovaskularnog rizika... onda bi taj rizik vjerojatno bio vrlo mali u usporedbi sa stvarima kao što su dijete s visokim udjelom masti/šećera i nedostatak tjelovježbe, kako piše DailyMail.
Britanski stručnjaci uvelike su izrazili tu zabrinutost. Profesor Naveed Sattar, stručnjak za kardiometaboličku medicinu sa Sveučilišta u Glasgowu, rekao je da su sada potrebna daljnja istraživanja na ljudima. - Ovo se čini kao zabrinjavajući nalazi, ali naravno, prije nego što se ozbiljno shvate, nalazi se moraju preslikati na čovjeka, rekao je. Za sada rado uzimam zaslađivače i srodne dijetalne napitke umjesto napitaka punjenih šećerom, jer oni ograničavaju prekomjerni unos kalorija.
Profesor James Leiper, direktor istraživanja pri British Heart Foundation, dodao je: - Ovi se zaslađivači sada nalaze u mnogim namirnicama i pićima, a ljudi vjerojatno konzumiraju više nego što misle. Ali ovo istraživanje nije zeleno svjetlo za više šećera umjesto toga. Svi trebamo smanjiti unos prerađene hrane i pića koja sadrže visoke razine masti, šećera, zaslađivača i soli. Ovo je najbolji način osiguravanja zdrave prehrane i smanjenog rizika od bolesti srca i krvožilnog sustava.
Jogurt i žitarice
Zabrinutost oko utjecaja koje bi umjetni zaslađivači, koji se također dodaju jogurtu i nekim žitaricama, mogao imati na zdravlje srca kruži godinama. Godine 2022. francuski stručnjaci otkrili su da ljudi koji konzumiraju samo 78 mg dnevno, slično onome što se nalazi u pola limenke dijetalnih gaziranih pića, imaju do desetine veću vjerojatnost da će doživjeti srčani udar , a petinu veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar.
Još jedna prošla godina sugerirala je da ljudi koji su tjedno pili oko sedam limenki umjetno zaslađenih pića poput dijetalnih gaziranih pića imaju 20 posto veći rizik od razvoja nepravilnog rada srca. Otkrili su da su oni koji su pili otprilike sedam limenki umjetno zaslađenih pića tjedno imali 20 posto veći rizik od razvoja fibrilacije atrija od onih koji ih nisu pili.
Međutim, kritičari tvrde da su takve studije samo promatračke, ne mogu dokazati da su umjetni zaslađivači krivci i ne mogu isključiti vanjske čimbenike, poput razine tjelesne aktivnosti, koji bi mogli biti krivi.
Umjetna sladila i rak
Ti su strahovi pojačani 2023. godine nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija kontroverzno klasificirala umjetni zaslađivač aspartam, koji se nalazi u pićima poput Diet Coca-Cole, kao ‘moguće kancerogen za ljude‘. Međutim, UN-ova agencija zaključila je da to predstavlja rizik samo za one koji konzumiraju ogromne količine i da odrasla osoba s 11 kamena (70 kg) može sigurno popiti oko 14 limenki dnevno. Kao i najnovija studija, stručnjaci žele istaknuti da su potencijalni rizici umjetnih zaslađivača prenapuhani u usporedbi sa šećerom koji su zamijenili.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....