Datulje su plod palme koja se uzgaja na Srednjem Istoku već 5000 godina. Ovo vrlo slatko voće, koje oblikom podsjeća na maslinu, sastoji se od mesnatog dijela i koštice.
Datulje se smatraju najzdravijim voćem zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita. Osim što su odličan izvor vlakana i proteina, njihov prirodni šećer je savršena alternativa tradicionalnom bijelom rafiniranom šećeru. Ova superhrana sadrži vitamine i minerale, a preporučuju se vegetarijancima.
Nutritivna vrijednost datulja
Baš kao i kod drugog sušenog voća, poput marelica ili grožđica, u sušenim datuljama ima puno šećera, no taj je šećer puno zdraviti od klasičnog.
U 100 grama sušenih datulja su ove nutritivne vrijednosti:
Kalorije: 277 kcal
Ugljikohidrati: 65,2 g
Vlakana: 7 g
Bjelančevine: 2 g
Masti: 0,5 g
Kalij: 696 mg
Magnezij: 54 mg
Bakar: 0,4 mg
Mangan: 0,3 mg
Željezo: 0,9 mg
Vitamin B6: 0,2 mg
Obuhvaćaju i čak 23 vrste aminokiselina, od kojih neke nisu prisutne ni u jabukama, bananama ni narančama.
Od vitamina datulje sadrže lutein i zeaksantin koje također zovemo vitamini za oči.
Oni rade kao antioksidansi i štite mrežnicu od potencijalnih oštećenja. Sadrži i fluor koji pomaže u zaštiti od karijesa i selen koji važan za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Vjeruje se da selen također doprinosi zaštitnom djelovanju protiv raka.
Bogate hranjivim tvarima
Osim toga, sadrže i fosfor koji djeluje kao hrana za mozak. Ovo voće mozgu može brzo isporučiti potrebnu energiju s obzirom na to da sadrži sve oblike šećera - glukozu, fruktozu i saharozu. Imaju i puno proteina, pa su baš zato omiljena užina brojnim profesionalnim sportašima. Samo 100 g datulja sadrži oko 10 % preporučenog dnevnog unosa željeza, pa je njihova svakodnevna konzumacija odlična preventiva protiv anemije.
Reguliraju kolesterol
Datulje mogu pomoći u snižavanju ukupnog kolesterola i triglicerida te povećati razinu "dobrog" HDL kolesterola. Također potiču rast korisnih crijevnih bakterija. Zbog toga ih mogu jesti i osobe s dijabetesom ili povišenim masnoćama u krvi kako bi prirodno snizile šećer, kolesterol i trigliceride.
Odlične za probavu
Uz ovo, datulje su odlične za probavu, posebno ako vas muči zatvor. Upravo je taj visok udio vlakana ono što ih čini idealnim prijateljima za zdravlje probavnog sustava.
Snizuju krvni tlak i djeluju protuupalno
Njihov visok udio magnezija odličan je za nekoliko stvari. Za početak, snizuju krvni tlak i samim time smanjuju rizik od moždanog udara. Svakodnevna konzumacija datulja može dovesti do toga da vam više ne trebaju lijekovi za regulaciju tlaka, no svakako se konzultirajte s liječnikom. Osim tog, magnezij djeluje protuupalno, a može i pomoći s bolovima.
Potpomažu zdravlju kože
Zahvaljujući vitaminima C i D, ova superhrana je super i za zdravlje kože. Preporučuju se osobama sa suhom kožom kao i s uznapredovalim kožnim problemima jer održavaju kožu glatkom. Trudnice ih vole jer pomažu s prirodnim porodom. Brojna istraživanja su pokazala da ako jedete datulje u zadnjim tjednima trudnoće, imate ćete manje šanse za induciranim porodom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....