Trend konzumiranja orašastog i koštuničavog voća sve je prisutniji u cijelom svijetu, a zdravstveni benefiti njihova konzumiranja višestruki. Međutim, sigurno ste primjetili da se jedan proizvod iz "suhog" programa posebno ističe. Riječ je o pistaciji – voću s tisućljetnom poviješću. Talijani su ih među prvima donijeli na Stari kontinent, a rimski car Vitelije uveo ih je u Rim još u prvom stoljeću nove ere. Danas se pistacije sve češće spominju ne samo kao zdrava namirnica, već i kao unosna poljoprivredna kultura.
Kad vidite kakve sve benefite donose, isplati se, barem tu i tamo, posegnuti za njima, budući da je riječ o poprilično skupoj namirnici.
Od vitamina i minerala u pistacijama nalazimo vitamine A, B6 i C te kalcij, kalij, magnezij i željezo. Po udjelu, pistacije su jedan od najboljih izvora vitamina B6 među namirnicama. B6 sudjeluje u regulaciji razine šećera u krvi te proizvodnji hemoglobina, molekule koja nosi kisik u crvene krvne stanice.
Uz to, nudi obilje antioksidansi koji štite od staničnih oštećenja. Dodatno, polifenoli i tokoferoli koje nalazimo u pistacijama pomažu kao zaštita od karcinoma i srčanih bolesti.
Zdravlje krvnih žila
U usporedbi s drugim orašastim plodovima, pistacije nisu jako kalorične (562 kalorije u 100 grama). Primjerice, u 100 grama badema nalazi se 579 kalorija, a u istoj količini oraha 654 kalorije. Što se tiče udjela proteina, u 100 grama pistacija nalazimo 20 g proteina, a jedino bademi imaju više proteina (21 g). uz to, u pistacijama nalazimo više esencijalnih aminokiselina nego u drugim arašidima.
Bogate su vlaknima i proteinima, koji doprinose osjećaju sitosti i pomažu u smanjenju ukupnog dnevnog unosa hrane, a njihov okus je fenomenalan.
Budući da su bogate vlaknima, pistacije doprinose zdravlju crijeva, crijevnih bakterija i probavnog trakta, općenito. Vlakna se kreću kroz probavni sustav većinom neprerađene, a neke vrste vlakana probavljaju crijevne bakterije koje se ponašaju kao prebiotici.
Pistacije su dobar izvor aminokiseline l-arginin, pa pozitivno utječu na zdravlje krvnih žila.
Pistacije je moguće konzumirati na niz načina. Od konzumacije u izvornom obliku, do dodavanja salatama, pizzama, do deserata, sladoleda i sličnih slastica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....