StoryEditorOCM
ZdravljeA TEK OKUS...

Nije čudo što su svi poludjeli za ovom namirnicom, jer nema konkurenciju! Štiti od raka, daje ‘poguranac‘ crijevima...

Piše Mozaik SD
22. kolovoza 2025. - 14:25

Trend konzumiranja orašastog i koštuničavog voća sve je prisutniji u cijelom svijetu, a zdravstveni benefiti njihova konzumiranja višestruki. Međutim, sigurno ste primjetili da se jedan proizvod iz "suhog" programa posebno ističe. Riječ je o pistaciji – voću s tisućljetnom poviješću. Talijani su ih među prvima donijeli na Stari kontinent, a rimski car Vitelije uveo ih je u Rim još u prvom stoljeću nove ere. Danas se pistacije sve češće spominju ne samo kao zdrava namirnica, već i kao unosna poljoprivredna kultura.

Kad vidite kakve sve benefite donose, isplati se, barem tu i tamo, posegnuti za njima, budući da je riječ o poprilično skupoj namirnici. 

Od vitamina i minerala u pistacijama nalazimo vitamine A, B6 i C te kalcij, kalij, magnezij i željezo. Po udjelu, pistacije su jedan od najboljih izvora vitamina B6 među namirnicama. B6 sudjeluje u regulaciji razine šećera u krvi te proizvodnji hemoglobina, molekule koja nosi kisik u crvene krvne stanice.

image
/Shutterstock

Uz to, nudi obilje antioksidansi koji štite od staničnih oštećenja. Dodatno, polifenoli i tokoferoli koje nalazimo u pistacijama pomažu kao zaštita od karcinoma i srčanih bolesti.

Zdravlje krvnih žila

U usporedbi s drugim orašastim plodovima, pistacije nisu jako kalorične (562 kalorije u 100 grama). Primjerice, u 100 grama badema nalazi se 579 kalorija, a u istoj količini oraha 654 kalorije. Što se tiče udjela proteina, u 100 grama pistacija nalazimo 20 g proteina, a jedino bademi imaju više proteina (21 g). uz to, u pistacijama nalazimo više esencijalnih aminokiselina nego u drugim arašidima.

Bogate su vlaknima i proteinima, koji doprinose osjećaju sitosti i pomažu u smanjenju ukupnog dnevnog unosa hrane, a njihov okus je fenomenalan.

Budući da su bogate vlaknima, pistacije doprinose zdravlju crijeva, crijevnih bakterija i probavnog trakta, općenito. Vlakna se kreću kroz probavni sustav većinom neprerađene, a neke vrste vlakana probavljaju crijevne bakterije koje se ponašaju kao prebiotici.

image

Slatki proizvodi od pistacije su mnogima omiljeni

Josko Šupić/Cropix

Pistacije su dobar izvor aminokiseline l-arginin, pa pozitivno utječu na zdravlje krvnih žila.

Pistacije je moguće konzumirati na niz načina. Od konzumacije u izvornom obliku, do dodavanja salatama, pizzama, do deserata, sladoleda i sličnih slastica. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 14:24