Visok kolesterol pogađa milijune ljudi u svijetu i jedan je od najčešćih zdravstvenih problema današnjice. Iako lijekovi igraju važnu ulogu, ključnu razliku često može učiniti prehrana bogata vlaknima, biljnim namirnicama i zdravim mastima.
Kada užurbani život otežava pripremu obroka, praktično rješenje mogu biti zdrave namirnice iz konzerve koje nutricionisti preporučuju za podršku zdravlju srca. Ove konzervirane namirnice izdvajaju kao posebno zdrave:
Riba
"Konzervirana riba poput tune, lososa ili sardina izvrstan je izvor omega-3 masnih kiselina", naglašava nutricionistica i dijetetičarka Kiran Campbell za portal EatingWell. Redovita konzumacija snižava trigliceride i može povisiti HDL, odnosno "dobar" kolesterol.
Nutricionistica dodaje da je korisno birati varijante s kostima jer su upravo sitne košćice (potpuno sigurne za konzumaciju) prirodan izvor kalcija.
Grah
"Konzervirani grah je moćan dodatak prehrani za snižavanje kolesterola", kaže Campbell. Sadrži topiva vlakna koja se vežu za kolesterol i pomažu ga ukloniti iz tijela.
"Pokazalo se da samo jedna šalica graha dnevno snižava ukupni i LDL kolesterol, a zamjena mesa grahom smanjuje unos zasićenih masti – ključan korak u zaštiti srca", objašnjava stručnjakinja.
Bundeva
Iako je većina ljudi kupuje samo ujesen, bundeva iz konzerve zaslužuje mjesto u košarici tijekom cijele godine. Često je možete naći u trgovinama zdrave hrane (pire od bundeve). Ovaj svestrani povrtni proizvod može se koristiti u slanim i slatkim jelima, a bogat je vlaknima koja snižavaju kolesterol.
"Bundeva je dobar izvor topivih vlakana, koja mogu smanjiti LDL (‘loš’) kolesterol", objašnjava nutricionistica Veronica Rouse, specijalizirana za zdravlje srca.
Samo jedna šalica bundeve iz konzerve sadrži oko 7 grama vlakana, što je približno 25% dnevnih potreba.
Konzervirana bundeva se lako može dodati u juhe, jela s jajima, peciva ili čak smoothieje i slastice.
Kruške
Konzervirane kruške bogate su pektinom, topivim vlaknom koje može pomoći u snižavanju LDL kolesterola, te na 240 grama sadrže četiri grama vlakana. Stručnjaci savjetuju odabir voća konzerviranog u vodi ili vlastitom soku, a ne u sirupu, kako bi se izbjegao višak šećera.
Campbell preporučuje da biramo proizvode bez dodane soli i pakirane u vodi. "Cijeđenje i ispiranje konzerviranog graha pod vodom može smanjiti unos natrija do 40 posto", naglašava ona. Pravilnim izborom konzervirane hrane moguće je jednostavno poduprijeti zdravlje srca i sniziti kolesterol.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....