Redovito konzumiranje alkohola moglo bi dramatično povećati rizik od razvoja jednog od najsmrtonosnijih karcinoma na svijetu - raka gušterače, upozorili su znanstvenici.
Nova studija znanstvenika iz Miamija pokazala je da visoko konzumiranje alkohola oštećuje stanice u gušterači odgovorne za proizvodnju probavnih enzima. To oštećenje pokreće upalu koja s vremenom može dovesti do predkanceroznih lezija koje se mogu razviti u karcinom gušterače, piše Daily Mail.
Visoko konzumiranje alkohola definira se kao osam ili više pića tjedno za žene i 15 ili više za muškarce.
Istraživači su otkrili da alkohol kombiniran s proupalnom molekulom uzrokuje simptome slične pankreatitisu. Također su identificirali gen CREB koji djeluje poput ‘glavnog kontrolera‘, sposoban reprogramirati zdrave stanice gušterače u predkancerozne stanice.
Simptomi koji bi mogli ukazivati na okrutnu bolest su gubitak težine, umor, bol u trbuhu, promjene u navikama pražnjenja crijeva i žuticu. Faktori rizika uključuju dob preko 65 godina, kronični pankreatitis, obiteljsku povijest, pušenje, prekomjernu težinu, dijabetes i konzumiranje crvenog mesa.
Rak gušterače je iznimno agresivan oblik raka, koji je peti najčešći uzročnik smrti od malignih bolesti, nakon raka pluća, raka dojke u žena/prostate u muškaraca, te kolorektalnog raka. Samo u otprilike 15 posto slučajeva otkriva se u operabilnom stadiju, što značajno utječe na stopu preživljavanja. Više od 95 posto pacijenata umire u roku od dvije godine nakon dijagnoze, što čini rak gušterače jednim od najsmrtonosnijih oblika raka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....