StoryEditorOCM
ZdravljeARITMIJA

Nova studija pokazuje da su umjetno zaslađena pića povezana s rizikom od nepravilnog rada srca

Piše MOZAIK SD
7. ožujka 2024. - 07:01

Prema novoj studiji koju su prenijeli američki mediji, pijenje dvije ili više litara tjedno umjetno zaslađenih napitaka, što je ekvivalent dnevnoj konzumaciji prehrambene sode prosječne veličine u restoranima brze hrane, povećava rizik od fibrilacije atrija za 20% u usporedbi s ljudima koji ih ne konzumiraju.

Fibrilacija atrija je oblik nepravilnog rada srca (aritmija) koji je posljedica poremećaja električnih signala srca. Fibrilacija atrija je najčešća vrsta aritmije.

Pijenje sličnog broja pića s dodanim šećerima povećava taj rizik za 10 posto, dok je pijenje litre čistog, nezaslađenog soka, poput soka od naranče ili povrća, povezano s 8 posto smanjenim rizikom od fibrilacije atrija, navodi se u studiji.

Penny Kris-Etherton, profesorica...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. listopad 2025 07:15