StoryEditorOCM
Zdravljeisplati se

Od masne jetre pati nas sve više: ovo je 7-dnevni jelovnik za čišćenje koji čini čuda! Nije teško pridržavati ga se

Piše MOZAIK SD
4. prosinca 2025. - 12:37

Masna jetra sve je češći problem brojnim ljudima zbog nezdrave prehrane i sjedilačkog načina života. Toga treba biti itekako svjestan i učiniti sve kako bismo oporavljali svoju jetru i poboljšali njezine funkcije.

Nutricionisti su složili praktičan sedmodnevni jelovnik s tri obroka dnevno, fokusiran na zdrave namirnice koje potpomažu regeneraciju jetre.

image

Ilustracija unutarnjih organa

Pikovit/science Photo Library/Science Photo Library Via Afp

Opće smjernice su: potpuno izbjegavanje alkohola, čak i u minimalnim količinama, manji, redovni obroci, bez prejedanja, puno vode, blaga kava. Fokus je na povrću, masnoj ribi, integralnim žitaricama, zdravim mastima i laganim proteinima.

Izbjegavajte prženu i masnu hranu, crveno meso, slatkiše, pekarske proizvode, gazirana pića i brzu hranu.

Dan 1

Doručak: zobene pahuljice s vodom, uz dodatak žličice mljevenog lana, nekoliko kolutova banane i malo cimeta.

Užina: jabuka ili kruška.

Ručak: pečeni losos ili skuša s miješanom salatom od špinata, rikole, maslinova ulja i limuna.

image
Profimedia

Večera: juha od brokule i kuhana tikvica, uz mali integralni kruh.

image

Jabuke

Sem Van Der Wal/Anp Via Afp

Dan 2

Doručak: omlet od dva bjelanjka i jednog cijelog jaja sa špinatom i rajčicom.

Užina: šaka oraha.

Ručak: piletina kuhana ili pečena u pećnici, uz cvjetaču kuhanu na pari i zelenu salatu.

Večera: salata od naribane cikle s limunom i žličicom maslinova ulja, uz malo posnog sira.

image

Omlet 

Ikuhito Yoneda/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Dan 3

Doručak: smoothie od šake špinata, pola banane, pola jabuke, žličice lana i vode.

Užina: 2–3 marelice ili breskva; zimi 2 suhe marelice bez šećera.

Ručak: grah kuhan u vodi, s dodatkom svježeg peršina.

Večera: pečena tikvica i kuhana brokula uz nekoliko kapi limunova soka.

image
Profimedia

Dan 4

Doručak: integralni tost s avokadom i nekoliko kapi limuna.

Užina: jogurt s probioticima.

Ručak: file oslića ili pastrve, kuhani krumpir i salata od kupusa.

Večera: povrtna juha (mrkva, tikvica, brokula, malo riže) kuhana na vodi.

image

Avokado

Jan Woitas/Dpa Picture-alliance Via Afp

Dan 5

Doručak: proso kuhan na vodi, sa žličicom meda i nasjeckanim bademima.

Užina: naranča.

Ručak: grašak kuhan na vodi s dodatkom mrkve, uz komad integralnog kruha.

Večera: salata od krastavca i rajčice s jednim kuhanim jajetom.

image

Rajčice

Michael Interisano/Connect Images Via Afp

Dan 6

Doručak: kaša od heljde s malo borovnica; ako nema borovnica može jabuka.

Užina: šaka badema.

Ručak: pureći file s brokulom kuhanom na pari i nekoliko kapi limuna.

Večera: varivo od tikvica i mrkve s malo maslinova ulja dodanog nakon kuhanja.

image

Bademi 

Basit Zargar/Middle East Images Via Afp

Dan 7

Doručak: grčki jogurt (2% m.m.) sa žličicom lana i nekoliko malina.

Užina: kivi ili jabuka.

Ručak: rižoto s povrćem (riža, tikvica, mrkva, peršin, žličica maslinova ulja).

Večera: pečena cikla s rikolom i žličicom maslinova ulja.

image

Cikla 

Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Dodatne preporuke

Svaki dan popiti 1–2 šalice zelenog čaja, to pomaže u smanjenju upale i masnoće u jetri. Barem jednom dnevno uključiti porciju brokule, cvjetače ili cikle, ovo povrće je posebno učinkovito u čišćenju jetre od toksina. Omega-3 masne kiseline konzumirati 2–3 puta tjedno, najbolje iz lososa, skuše ili sardina. Alkohol u potpunosti izbjegavati najmanje 3–6 mjeseci, jer čak i male količine usporavaju oporavak jetre.

Ovaj jelovnik je namijenjen održavanju zdrave funkcije jetre i smanjenju masnoće u organu kroz prirodne, lako probavljive i nutritivno bogate obroke koji mogu značajno pridonijeti zdravlju jetre, piše stil.kurir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 14:17