StoryEditorOCM
ZdravljeVAŽNO

Odlučili ste se za detoksikaciju jetre kako bi se ovaj važan organ malo rasteretio i zdravo radio? Evo kako to uraditi

Piše Živim
28. siječnja 2025. - 10:20

Jetra je jedan od najvažnijih organa u tijelu, odgovorna za ključne funkcije koje nas održavaju zdravima. Detoksicira krv, prerađuje hranjive tvari, regulira razine proteina, masti i šećera te proizvodi esencijalne spojeve poput žuči i faktora zgrušavanja. Osim toga, jetra razgrađuje lijekove i alkohol, uklanja toksine te pohranjuje važne vitamine i minerale, piše Živim.

Detoks nakon prejedanja i previše alkohola

Nakon pijenja previše alkohola ili prejedanja skloni smo pribjeći detoksikaciji jetre, odnosno malo laganijem režimu življenja, a osobito jedenja, kako bi se ovaj važan organ malo rasteretio i zdravo radio. Sokovi od sirovog povrća izvrstan su način za unos potrebnih hranjivih tvari. Povrće poput kupusa, mrkve i cikle posebno učinkovito detoksicira i uravnotežuje pH razine u tijelu.

Hrana bogata kalijem također je od velike važnosti. Batat, bogat kalijem, vlaknima i vitaminima, izvrstan je izbor. Umaci od rajčice koncentriraju hranjive tvari, dok listovi cikle i špinat pružaju antioksidanse i podržavaju protok žuči. Grah i banane dodatno poboljšavaju zdravlje jetre osiguravanjem vlakana, minerala i potpore probavi.

image
Shutterstock

24-satno čišćenje

Osim zdrave hrane i dodataka prehrani, možete dodatno potaknuti zdravlje jetre brzim 24-satnim čišćenjem jetre. Poželjne namirnice su ove:

- Kelj

- Kupus

- Zelena salata

- Cvjetača

- Brokula

- Kelj pupčar

- Citrusno voće (naranče, limuni, grejp)

- Cikla

NAPITAK ZA DETOKSIKACIJU JETRE

Sastojci:

- 750 ml vode

- 250 ml soka od brusnice

- 1 g muškatnog oraščića

- 1 g đumbira u prahu

- 2 g cimeta u prahu

- 3 naranče (sok, oko 200 ml)

- 3 limuna (sok, oko 150 ml)

image
Shutterstock

Priprema:

1. Razrijedite sok od brusnice s vodom u omjeru 3:1 (750 ml vode na 250 ml soka od brusnice).

2. Dodajte muškatni oraščić (1 g), đumbir (1 g) i cimet (2 g) u infuzer za čaj. Stavite infuzer u vodu i ostavite da se krčka 20 minuta na laganoj vatri.

3. Ostavite da se napitak ohladi na sobnu temperaturu.

4. Umiješajte sok od naranče (oko 200 ml) i limuna (oko 150 ml). Ako je napitak previše kiseo, zasladite prirodnim zaslađivačem po želji, primjerice medom ili stevijom.

5. Pijte napitak tijekom dana.

Oprez

Uključivanje ovih namirnica u prehranu ne samo da podržava funkciju jetre, već i poboljšava opće zdravlje. Imajte na umu da, ako imate problema s visokim razinama kalija u bubrezima, unos hrane bogate kalijem treba biti umjeren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 04:30