StoryEditorOCM
ZdravljePAZITE NA ZDRAVLJE

Opasnost na tanjuru: ovo voće i povrće jedemo jako često, a puno je pesticida. Postoji način kako ih se riješiti

Piše mozaik sd
9. srpnja 2025. - 07:24

U svijetu u kojem je sve teže izbjeći kemikalije, ovakve male, ali učinkovite navike mogu imati veliki utjecaj na dugoročno zdravlje.

Zdrav način prehrane ne odnosi se samo na izbor svježih i nutritivno bogatih namirnica, već i na svijest o kemikalijama koje te namirnice mogu sadržavati. Sve veći broj istraživanja pokazuje kako se tragovi pesticida, fungicida i regulatora rasta mogu nakupljati u ljudskom organizmu, potencijalno štetno djelujući na zdravlje.

No, postoji i dobra vijest – prema rezultatima znanstvenih studija, tijelo se može početi čistiti već nakon dva tjedna prehrane bez izlaganja ovim tvarima, odnosno konzumacijom organski uzgojene hrane, piše Klik.hr.

 

Ako nemate pristup vlastitom vrtu ili organskim namirnicama, važno je znati koje vrste voća i povrća su najčešće tretirane pesticidima. Istraživanja su pokazala da se na nekim vrstama može naći i do 17 različitih pesticida.

Najviše izložene namirnice uključuju:

Voće: jagode, jabuke, nektarine, breskve, grožđe, trešnje

Povrće: špinat, rajčica, cherry rajčica, krastavci, celer, paprika babura

Primjerice, analiza jagoda pokazala je prisutnost čak 17 različitih vrsta pesticida, dok se na grožđu i paprikama u prosjeku nalazi oko 15 pesticidnih spojeva. Ove brojke ukazuju na nužnost dodatne pažnje prilikom pripreme ovih namirnica za konzumaciju.

 

Kako ukloniti pesticide s voća i povrća?

Ako ne možete uvijek kupovati organsko, postoji nekoliko efikasnih kućnih metoda kojima možete smanjiti količinu pesticida na površini hrane.

1. Slana otopina

Pomiješajte jednu žlicu morske soli s jednom šalicom vode. Namačite voće i povrće 30 minuta, a zatim temeljito isperite čistom vodom. Sol pomaže u odvajanju kemikalija s površine namirnica.

2. Otopina octa

U omjeru 1:4 pomiješajte bijeli ocat i vodu. Voće i povrće namačite najmanje 30 minuta. Kod jabuka, koje su često među najtretiranijima, vrijeme namakanja može biti i duže. Ocat je poznat po sposobnosti da neutralizira bakterije i razgradi ostatke pesticida.

Iako ne postoji način da se u potpunosti uklone pesticidi iz neorganski uzgojenih namirnica, pravilnim pranjem i obradom možemo znatno smanjiti njihov negativan utjecaj. Svjesnim pristupom prehrani i korištenjem jednostavnih metoda, poput namakanja u otopinama ili korištenja prirodnih sredstava za čišćenje, možemo učiniti svakodnevnu prehranu sigurnijom za nas i našu obitelj.

U svijetu u kojem je sve teže izbjeći kemikalije, ovakve male, ali učinkovite navike mogu imati veliki utjecaj na dugoročno zdravlje, piše Klik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 01:31