Premda smo odrasli na mlijeku, za koje znamo da obiluje kalcijem i vitaminom D, koji su našem tijelu prijeko potrebni, nove studije pokazuju da bi najveći zdravstveni problem mogao biti puno ozbiljniji od, primjerice, intolerancije na laktozu. Naime, istraživanja pokazuju da konzumacija mliječnih proizvoda može biti povezana s većim rizikom od Parkinsonove bolesti, možda zbog tvari galaktoze u mlijeku – već dvije čaše dnevno mogu povećati rizik.
Ljudi koji često piju obrano (nemasno) mlijeko ili jedu druge niskomasne mliječne proizvode imaju nešto veće šanse da razviju Parkinsonovu bolest kasnije u životu. Istraživači ne znaju točno zašto, ali misle da mliječni proizvodi mogu biti jedan od faktora koji utječu na razvoj bolesti.
Studija na 150 tisuća ljudi
Studija koja je provedena istraživala je povezanost između konzumacije mliječnih proizvoda i rizika od Parkinsonove bolesti kod muškaraca i žena. Istraživači su koristili podatke iz dviju velikih dugoročnih američkih studija – "Nurses‘ Health Study", koja je pratila više od 80.000 žena tijekom 26 godina, i "Health Professionals Follow-up Study", koja je pratila više od 48.000 muškaraca tijekom 24 godine.
Sudionici su redovno popunjavali upitnike o načinu prehrane i životnim navikama, uključujući i to koliko često konzumiraju različite mliječne proizvode. Tijekom praćenja, kod ukupno 1036 sudionika dijagnosticirana je Parkinsonova bolest, a dijagnoze su provjerene i potvrđene medicinskom dokumentacijom.
Rezultati su pokazali da ukupna količina konzumiranih mliječnih proizvoda nije bila značajno povezana s rizikom od Parkinsonove bolesti. Međutim, kada su istraživači posebno analizirali vrste mliječnih proizvoda, otkrili su da je redovna konzumacija obranog i niskomasnog mlijeka povezana s većim rizikom od ove bolesti.
Ljudi koji su konzumirali najmanje tri porcije niskomasnih mliječnih proizvoda dnevno imali su otprilike 34 posto veći rizik od razvoja Parkinsonove bolesti u usporedbi s onima koji takve proizvode nisu uopće konzumirali. Ta povezanost bila je slična kod muškaraca i žena.
Šanse dvostruko veće
Kada su istraživači rezultate svojih podataka spojili s ranije objavljenim studijama, pokazalo se da osobe koje konzumiraju najviše mlijeka imaju oko 50 posto veći rizik od Parkinsonove bolesti u odnosu na one koji piju najmanje mlijeka.
Na osnovi toga zaključili su da učestala konzumacija mliječnih proizvoda, osobito obranog i niskomasnog mlijeka, može biti povezana s blago povećanim rizikom od Parkinsonove bolesti kod oba spola.
Tijekom višegodišnjeg praćenja, istraživači su zabilježili ukupno 1036 novih slučajeva Parkinsonove bolesti – 554 kod muškaraca i 482 kod žena. Kada su analizirali koliko su sudionici istraživanja konzumirali mliječne proizvode, utvrdili su da ukupna količina mlijeka i mliječnih proizvoda nije bila značajno povezana s rizikom od Parkinsonove bolesti. Drugim riječima, ako se sve vrste mliječnih proizvoda promatraju zajedno, nije bilo jasnog dokaza da njihova konzumacija povećava rizik.
Međutim, situacija se promijenila kada su istraživači posebno pogledali niskomasne mliječne proizvode. Oni koji su konzumirali najviše obranih i niskomasnih mliječnih proizvoda imali su veći rizik od razvoja Parkinsonove bolesti – otprilike 34 posto veći u odnosu na one koji su ih jeli rijetko ili nikako.
S druge strane, konzumacija punomasnih mliječnih proizvoda (onih s više masti) pokazivala je blagi suprotan trend, odnosno moguće smanjenje rizika, iako taj rezultat nije bio statistički značajan.
Sladoled također povezan s rizikom
Nadalje, najjača veza s povećanim rizikom uočena je kod obranog i niskomasnog mlijeka, dok punomasno mlijeko nije pokazalo povezanost s Parkinsonovom bolešću. Slični rezultati dobiveni su i nakon što su istraživači proveli dodatne analize kako bi isključili mogućnost da su ljudi koji su već imali rane simptome bolesti promijenili svoje prehrambene navike – dakle, veza je ostala stabilna i nakon što su isključili prve četiri godine praćenja. Također su pronašli da je i sladoled s manje masti ili zamrznuti jogurt bio povezan s većim rizikom.
Važno je napomenuti da ovo istraživanje ne dokazuje da mlijeko direktno izaziva Parkinsonovu bolest, već samo pokazuje da postoji moguća veza između njih. Još uvijek nije jasno što točno u mliječnim proizvodima može doprinijeti tom riziku. Moguće su različite tvari ili procesi, ali za to su potrebna dodatna istraživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....