StoryEditorOCM
Zdravljeza zdrav ORGAN

Ova hrana je smrt za gušteraču nakon 50. godine: bježite od ovih namirnica! Evo kako zaštititi vitalno važan organ

Piše MOZAIK SD
11. prosinca 2025. - 16:44

Nakon pedesete godine gušterača postaje osjetljivija, a način prehrane igra ključnu ulogu u tome koliko će dugo ostati zdrava. Ovaj važan organ, smješten neposredno iza želuca, ne sudjeluje samo u probavi, on regulira razinu šećera u krvi, pomaže u razgradnji hrane i održava metaboličku ravnotežu. Kad gušterača "posustane", cijelo tijelo osjeti posljedice.

Dobra vijest je da joj se može pomoći bez rigoroznih dijeta. Dovoljno je prilagoditi prehranu i svakodnevne navike,  pogotovo ako ste primijetili težinu u želucu nakon obroka, napuhnutost, umor ili bolove nakon masnije hrane, piše ona.telegraf.rs.

Zašto gušterača s godinama postaje preopterećena?

Ako vam je nakon masnog obroka loše ili osjećate težinu u trbuhu, to je znak da gušterača radi pod opterećenjem. Najviše joj štete: masna i pržena hrana, jako zaslađene namirnice i pića, veliki i rijetki obroci.

Takav način prehrane tjera gušteraču da izlučuje znatno više enzima nego što može proizvesti, pa se organ "pregrijava". Ako se ovakav pritisak nastavlja mjesecima ili godinama, gušterača postupno slabi.

Ipak, regeneracija je moguća, uz nekoliko jednostavnih koraka koji ne zahtijevaju odricanje od ukusne hrane.

image
Ernesto Benavides/Afp

5 pravila prehrane za zdravu gušteraču nakon 50. godine

1. Jedite manje, ali češće

Veliki obroci najteži su udarac za gušteraču. Probava je sporija, enzimi se ne mogu proizvesti na vrijeme, a hrana ostaje djelomično prerađena. Idealno je imati 5–6 manjih obroka dnevno, otprilike veličine dlana.

2. Pripremajte lagana jela

Prženo i jako masno najviše opterećuje ovaj organ. Birajte: kuhanje, kuhanje na pari, pečenje bez puno masnoće, lagano pirjanje. Umjesto masnih priloga birajte povrtne juhe ili lagana variva.

3. Izbacite skrivene neprijatelje gušterače

Najveći problem nije uvijek mast, nego šećer. Previše šećera tjera gušteraču da stalno radi u petoj brzini. Ne morate se odreći slatkog, ali ga mudro zamijenite: stevija ili mala količina meda, svježe voće i bobičasto voće, pečene jabuke umjesto kolača.

4. Uvrstite hranu koja gušterači odgovara

Ove namirnice su lagane, blage i brzo probavljive: juhe od povrća, zobena kaša, heljda, svježi sir sa smanjenim udjelom masti.

One pružaju energiju, a pritom ne opterećuju probavne enzime.

5. Ne zaboravite na vodu

image
Eric Beracassat/Hans Lucas Via Afp

Gušterača za svoj rad treba dovoljnu količinu tekućine. Započnite dan čašom tople vode, ona nježno potiče probavu i smanjuje napetost u području želuca i gušterače. Preporučuje se 1,5 do 2 litre dnevno, ovisno o aktivnosti i godišnjem dobu, piše ona.telegraf.rs.

Ako ove navike postanu dio vaše svakodnevice, gušterača će vam to brzo vratiti, s manje nadutosti, manje težine u trbuhu, boljom probavom i više energije tijekom dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 12:29