Upitate li se često kad vidite osobu u ozbiljno zrelim godinama punu života i mladenačke energije: Čime se on/ona hrani?
Upravo su se to zapitali britanski istraživači koji su proučavali šest osoba starijih od 100 godina. Kako prenosi nova.rs, došli su do zaključka da je upravo prehrana odigrala ključnu ulogu u njihovoj dugovječnosti.
Francuskinja Jeanine Louise Kalman, koja je živjela čak 122 godine i bila najstarija osoba na svijetu, svakodnevno je konzumirala tri osnovna sastojka:
Tamna čokolada
Kalman je istaknula kako bi nakon svakog obroka pojela komad tamne čokolade. Istraživanja su pokazala da čokolada može povoljno utjecati na zdravlje srca i jačanje imunološkog sustava. Tamna čokolada sadrži antioksidanse koji, ako se konzumiraju umjereno, mogu pridonijeti cjelokupnom zdravlju.
Vino
Umjerena konzumacija vina dio je takozvane mediteranske prehrane – načina života koji se temelji na tradicionalnoj kuhinji zemalja smještenih uz Sredozemno more. Uz povrće, zdrave masnoće i maslinovo ulje, umjerena konzumacija crnog vina, od 2 dcl dnevno, donosi brojne zdravstvene dobrobiti.
Maslinovo ulje
Mnogi stogodišnjaci žive u takozvanim "plavim zonama" - područjima svijeta u kojima ljudi žive duže od prosjeka. Postoji pet takvih zona: japanski otok Okinawa, grčki otok Ikaria, poluotok Nicoya u Kostariki i kalifornijski grad Loma Linda. Iako Jeanine Kalman nije živjela u jednoj od tih zona, njezina je prehrana uključivala namirnice koje su dio jelovnika stogodišnjaka "plave zone", a to je maslinovo ulje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....