StoryEditorOCM
Zdravljedragocjeni trio

Ova samo 3 sastojka čine čuda za zdravlje organizma! Popijte ih s mlakom vodom svaki dan, evo u čemu ćete profitirati

Piše MOZAIK SD
8. travnja 2025. - 06:28

U današnjem ubrzanom životnom stilu, putom žurbe, stresa, brze hrane i one s nogu, manjka sna... tješimo se kako će nam suplementi koje trošimo pomoći održati kakav-takav balans u organizmu.

Pritom možda i ne razmišljajući koja se riznica blagodati za naš organizam krije upravo u našoj kuhinji, a čine je samo 3 sastojka koja su dostupna svima.

Jedan od sastojaka je soda bikarbona, za koju su još davno znanstvenici dokazali pozitivan učinak na naše zdravlje i kompletan organizam, pogotovo ako se koristi u kombinaciji s medom i limunom, piše fenix-magazin.de.

Soda bikarbona, limun i med pomiješani kao napitak djeluju kao prirodni čistač i osnaživač cijelog organizma. Recept glasi: u tri dcl mlake vode zamiješajte 1 žličicu sode bikarbone (potražite je u trgovinama zdrave hrane), 2 žličice meda i sokom od pola limuna. Sve dobro promiješajte i pijte jednom dnevno, najbolje ujutro.

Dobrobiti ove kombinacije su sljedeće:

1. Alkalizira tijelo

Napitak će pomoći kad tijelo proizvede previše kiseline. Napitak je odličan kao tonik za jetru i bubrege te olakšava njihov rad, a pomaže i da se sagore nakupljene masnoće, pogotovo nakon zimskog razdoblja i "teže" hrane. Cilj je ponovno uspostavljanje ispravnog pH tijela, obično u slučajevima kada je tijelo “pod stresom” zbog viška kiselih namirnica, poput rafiniranih žitarica, šećera, mesa i sireva.

2. Metabolizam

Limun ubrzava probavu, a u kombinaciji s medom i sodom dobilvamo odličan eliksir koji pomaže protiv nadutosti. Nadalje, kombinacija soka limuna i sode bikarbone koristi se i kao snažan antioksidans, kao terapija detoksikacije, kao terapija za jačanje imuniteta te kao terapija za sprječavanje nastanka i ubrzavanje procesa liječenja raznih vrsta bolesti, počevši od bezazlenih sezonskih prehlada i virusnih infekcija do teških upala i infekcija u organizmu.

3. Čisti organizam

Mješavina ovog moćnog trija čisti jača i čisti cijeli organizam.

Starije osobe s niskom razinom bikarbonata, sastojka koji se nalazi u sodi bikarboni, imaju 24 posto veći rizik od prerane smrti, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Utah. Rezultati objavljeni u časopisu Clinical Journal of American Nephrology pokazali su da povećanje razine bikarbonata može produžiti život.

Tim znanstvenika istraživao je kako su promjene pH vrijednosti, ugljičnog dioksida i bikarbonata povezane sa životnim vijekom zdravih starijih ljudi. Znanstvenici su analizirali podatke 2287 sudionika istraživanja, koje su započeli još 1997. godine.

Manjak bikarbonata najnedovoljnije je prepoznato medicinsko stanje u svijetu, unatoč tome što je vrlo često. Soda bikarbona odgovorna je za prijenos kisika: širi krvne žile i lakše otpušta kisik u tkiva, što znači da povećava PH vrijednost, lužnatost. Povećanje PH vrijednosti urina sprječava kristalizaciju mokraćnih kanala.

image
Aleksandar Tomic/alamy/profimedia

Utvrđeno je da mokraćna kiselina uzrokuje dijabetes, bolesti srca, srčani udar, giht i bubrežne kamence.

Pretjerano kiseli pH uzrokuje propadanje stanica, što u konačnici dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Činjenica da biološki život najbolje funkcionira u ne-kiselom (alkalnom) okruženju jasno govori u prilog korisnosti sode bikarbone.

Razinu bikarbonata u tijelu možete povećati prehranom bogatom voćem i povrćem ili upotrebom sode bikarbone.

Uzimanje sode bikarbone oralno izvlači uran iz bubrega i koristi se za sprječavanje oštećenja bubrega kod ljudi koji su podvrgnuti zračenju, sprječava infekciju mokraćnog mjehura, giht, artritis, groznicu i pomaže rad gušterače koja proizvodi najviše bikarbonata i odgovorna je za proizvodnju inzulina.

Tko treba izbjegavati?

Neki ljudi mogu doživjeti kontraindikacije nakon korištenja sode bikarbone, piše Jutarnji. Ove kontraindikacije manifestiraju se kroz sljedeće simptome:

- kroz pojavu usporenog ritma disanja

- kroz pojavu otoka stopala

- kroz pojavu jake mučnine

Navedeni simptomi zapravo su upozorenje i znak da je vaše tijelo osjetljivo na sodu bikarbonu.

Kako biste na vrijeme bili sigurni jeste li osjetljivi na sodu bikarbonu, prvi put kada je unosite u organizam u obliku otopine, unesite je u maloj količini. Točnije, za početak napravite otopinu od pola ravne žličice sode bikarbone i dvjestotinjak mililitara vode. Popijte to i ako ne primijetite simptome osjetljivosti, sutra pojačajte prema receptu. Ako primijetite osjetljivost organizma na sodu bikarbonu, prestanite je koristiti i pijte što više tekućine.

Postoje ljudi koji ne bi trebali konzumirati sodu bikarbonu. Oni su:

- Djeca mlađa od pet godina

- Osobe s preosjetljivošću organizma na sodu bikarbonu

- Osobe s teškim bolestima bubrega

- Osobe sa srčanim oboljenjima

- Osobe koje imaju problema s visokim krvnim tlakom

- Osobe s teškim oboljenjima jetre

- Trudnice bez konzultacije s liječnikom.

Povrće i voće koje alkalizira

1. Cikla, repa, mrkva, rotkvica imaju alkalizirajući učinak na tijelo, bogate su mineralnim solima i vlaknima te se mogu konzumirati sirove ili kuhane gotovo svaki dan

2. Sve vrste kupusa, brokule i cvjetače, ako je sezona, mogu se jesti u velikim količinama. Osim što vraćaju pH na pravu razinu alkalnosti, jačaju imunološki sustav i poboljšavaju probavu

3. Špinat i blitva spadaju među zeleno lisnato povrće najprikladnije za alkalizirajuću dijetu. Sadrže i vlakna, minerale i vitamine neophodne za svakodnevnu dobrobit tijela

4. Poznat kao prirodni antibiotik par excellence, češnjak je snažan alkalizator, ima protuupalna i antioksidativna svojstva te doprinosi dobroj detoksikaciji organizma

5. Možda ne znaju svi da je limun, unatoč svom kiselom okusu, jedna od najalkalnijih namirnica dostupnih u prirodi. Alkalizirajući učinak javlja se nakon što je limun u tijelu: iz tog razloga mnoge dijete preporučuju uzimanje šalice vode i limunovog soka ujutro, prije doručka

6. Krastavac je vrlo dobro i svježe alkalno povrće, posebno ljeti jer zaliha vode koju osigurava iznosi 95% njegove težine. To mu daje doista iznimna hidratantna i antioksidativna svojstva

7. Jabuke se daleko najviše preporučuju za uspostavljanje prave ravnoteže između lužnatosti i kiselosti u organizmu. Također sadrže puno vlakana, osobito ako se jedu s korom, i potiču pravilnost crijeva

8. Avokado je među najcjenjenijom superhranom zbog svojih brojnih vrlina. Vrlo je bogat esencijalnim masnim kiselinama, poput Omega 3, te se smatra izvrsnim alkalizatorom ljudskog pH, navodi Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 18:49