Ovo je doba godine kada se rijetki vraćaju iz trgovine, a da u svojim vrećicama nemaju rajčice. Naime, sezona rajčica je počela, a mnogi od nas vole ovu supernamirnicu koju možemo jesti sirovu, u salatama, u juhama, varivima, pečenu, u umacima, sušenu, u sokovima, sendvičima... Rajčica sadrži likopen i još oko deset tisuća korisnih sastojaka koji povoljno djeluju na naše zdravlje. Likopen je među najjačim prirodnim antioksidansima, ujedno zaslužan za crvenu boju rajčice, štiti tijelo od slobodnih radikala, a rajčica ga sadrži više nego ijedna druga biljka.
Likopen usporava rast stanica raka, također može sniziti kolesterol, pa tako pomaže u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Zanimljivo je da se količina likopena ne smanjuje termičkom obradom, dapače, povećava se, pa su najbolji izvori likopena kuhana jela od rajčice.
Ljekovito djelovanje imaju zahvaljujući vitaminu C, karotenu, vitaminu B1, a sadrže i vitamin E. Uz vitamine, u plodovima su i značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od rajčice snižava krvni tlak, a povećava izlučivanje želučanih i crijevnih sokova, što pomaže u boljoj probavi. Preporučuje se u dijetama oboljelih od reumatskih bolesti, gihta te srčanih i bubrežnih bolesti. Rajčice spadaju u porodicu pomoćnica (lat. Solanaceae), s krumpirom, patlidžanom, paprikom i mnogim drugim biljkama. Sadrže alkaloide, tvar koju neki loše podnose, piše Živim.
Bez obzira imali ili nemali vrt, sigurno ste u životu pokušali uzgojiti rajčicu. Tu popularnu biljku mnogi gaje i na balkonima i terasama. Traži sunčanu stranu i mnogo vode te redovito uklanjanje mladih izdanaka kako bi se biljka razvila i dala mnogo plodova. Postoji mnogo vrsta rajčica, a sjemena starih domaćih vrsta na cijeni je pa se redovito kupuju sjemena i u svih krajeva zemlje i inozemstva.
Među sadnicama kod nas su najviše zastupljene sorte volovsko srce, jabučar krupni, visoki amerikanac, floridade, crni šljivar, krumpiraš, moneymaker i dr.
Za najbolju kvalitetu i okus svježe rajčice držite na pultu ili u smočnici. Posebno ako kupujete nezrele rajčice, trebali biste ih držati na sobnoj temperaturi dok ne dostignu vrhunac zrelosti i dok ne budu spremne za konzumaciju. Nakon što sazru, razmislite o tome da ih premjestite u hladnjak, ovisno o tome kada ih planirate jesti
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....