StoryEditorOCM
ZdravljeOBRATITE PAŽNJU

Ovo je 5 najštetnijih stvari u kuhinji; dugotrajno izlaganje jednoj od njih može izazvati Alzheimera

Piše V.L.T.
10. studenog 2025. - 11:16

Sve manje obraćamo pažnju na posuđe, pribor te lonce i tave za pripreme jela - često kupujemo "prvo s reda", na akcijama, a plastika postaje najjeftinijom i najzastupljenijom opcijom. Ipak, valjalo bi obratiti pozornost na gore navedene stvari, jer materijal od kojeg je izrađen vaš lonac, jer najveća opasnost u neispravnom ili štetnom posuđu nije u promijenjenom okusu jela, već u dugoročnim zdravstvenim tegobama. Ovo je 5 stvari na koje morate pripaziti u kuhinji: 

image
/Shutterstock

1. Teflon (tave koje „ne lijepe“)

Teflon i druge PTFE premazane tave sigurne su za normalnu uporabu kod kuhanja i omogućuju pripremu jela s malo ili nimalo masti. Zabrinutosti su se ranije odnosile na PFOA, kemikaliju koja se koristila u proizvodnji Teflona, no ona je uklonjena iz svih tava nakon 2013.

Profesionalni kuhari rijetko koriste Teflon jer se lako ogrebe, izgubi premaz i može utjecati na okus i trajnost jela. Ogrebane tave ne predstavljaju veliki zdravstveni rizik, ali mogu otpustiti komadiće premaza u hranu. Najsigurniji materijali za posuđe su keramika, lijevano željezo, čelik i nehrđajući čelik zbog njihove stabilnosti i otpornosti na visoke temperature. Moderni Teflon i slični premazi potpuno su sigurni ako se tave ne pregrijavaju iznad 300°C.

 2. Aluminijska folija (direktno na hranu)

Aluminijska folija je napravljena od aluminija, reaktivnog metala koji može prijeći u hranu, osobito kiselu ili slanu. Toplina, vlaga i kiseline poput limuna ili octa ubrzavaju taj proces. Dugotrajno izlaganje aluminiju povezano je s Alzheimerovom bolesti, problemima s kostima, hormonalnim poremećajima i neurološkim problemima.

Kuhanje u foliji na visokim temperaturama povećava otpuštanje aluminija u hranu i može stvoriti toksične spojeve. Za kiselu i slanu hranu posebno treba izbjegavati foliju. Čuvanje hrane u foliji u hladnjaku ili zamrzivaču je relativno sigurno, ali bolje je koristiti visokokvalitetnu foliju i izbjegavati kiselu hranu.

Postoje sigurnije alternative: papir za pečenje, posude od stakla ili keramike, silikonske podloge i voskom premazane folije. Smanjenje kontakta hrane s aluminijem i korištenje alternativnih materijala smanjuje rizik po zdravlje i okoliš. Kod osoba s bubrežnim problemima, osteoporozom ili hormonalnim poremećajima najbolje je potpuno izbjegavati foliju,  posebno pri dugom termičkom tretmanu.

3, Loša ili ogrebana plastika (BPA/ftalati)

 Studije pokazuju da rezanje hrane na daskama od polietilena i polipropilena oslobađa mikroplastiku koja se lijepi za hranu. Mikroplastika je sitna plastika manja od 5 mm koja se stotinama godina razgrađuje i zagađuje okoliš, ali i ljudsko tijelo. Pronađena je u krvi, plućima i arterijama, a povezana je s toksičnim učincima, rakom i kardiovaskularnim problemima.

Mikroplastiku oslobađaju i drugi kuhinjski plastični predmeti, poput posuda, vrećica, ambalaže i čak kapsula za perilicu posuđa. Najbolji način da se smanji izloženost je korištenje drvenih daski, staklenih ili metalnih posuda te ekološki prihvatljivih proizvoda za čišćenje. Ako su promijenile boju ili imaju pukotine — odmah ih zamijenite. 

4. Keramika/servis s olovnom ili kadmijskom glazurom

Mnogi stariji keramički i porculanski komadi mogu sadržavati štetne razine olova ili urana, što može dovesti do trovanja ako se koristi za jelo ili piće. Olovo je otrovni metal koji se može otpuštati u hranu i piće i štetno djeluje na zdravlje ljudi i životinja. Starije komade posuđa teško je prepoznati po izgledu, ali komadi proizvedeni prije 1971. ili oni s jakim oštećenjima i svijetlim bojama (crvena, žuta, narančasta) nose veći rizik.

Antikni, ručno rađeni i uvoznički komadi posebno su opasni, jer mnoge zemlje nemaju stroge regulative poput SAD-a. FDA i zdravstvene institucije izdaju liste zemalja čiji posuđi može sadržavati opasne razine olova. Stoga je bolje koristiti moderne, provjerene komade ili testirati vintage posuđe prije upotrebe kako bi se zaštitilo zdravlje.

5. Jednokratne plastične posude (koje se koriste više puta)

Ambalaža od salata, kolača ili kineske hrane nije namijenjena pranju ni zagrijavanju, jer mnogi plastični proizvodi sadrže kemikalije poput BPA i ftalata, koje mogu narušiti hormonsku ravnotežu i uzrokovati zdravstvene probleme. Zagrijavanje plastike, npr. u mikrovalnoj pećnici, ubrzava otpuštanje tih kemikalija u hranu, osobito u masnu hranu.

Jednokratna plastika iz kuhinje značajno doprinosi onečišćenju okoliša, a mikroplastika ulazi u hranidbeni lanac i šteti zdravlju i ekosustavima. Kako bismo smanjili rizike, preporučuje se korištenje staklenih, keramičkih ili silikonskih posuda umjesto plastike. Treba izbjegavati zagrijavanje plastike, smanjiti upotrebu jednokratnih plastičnih proizvoda i pravilno reciklirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 14:51