Žene koje konzumiraju velike količine ultraprerađene hrane (salame, fast food, kobasice, grickalice, kolači i slastice iz trgovina, namazi...) izložene su većem riziku razvoja prekursora raka debelog crijeva, pokazalo je novo istraživanje. Studija je utvrdila da su žene koje često jedu takvu hranu značajno izloženije riziku razvijanja izraslina u crijevu koje, iako nisu maligne, tijekom dugog razdoblja mogu prijeći u rak.
Kako je objavljeno u prestižnom časopisu Jama Oncology, stručnjaci navode da studija donosi važne spoznaje o tome kako prehrana može utjecati na rane promjene u crijevima. U istraživanju su znanstvenici pratili 29.105 žena prosječne dobi 45 godina, anketirajući ih o prehrambenim navikama svakih četiri godine, piše Independent.
Rezultati su pokazali da su žene koje su često konzumirale hranu poput procesiranih umaka, čipsa, prerađenih mesnih proizvoda i raznih gotovih jela imale 45 % veću vjerojatnost razvoja polipa u odnosu na one s najmanjom konzumacijom. Najviše izložene ispitanice dnevno su unosile oko 9,9 porcija ultra procesirane hrane, a među njima je zabilježeno 1189 slučajeva ranih adenoma - polipa, prema studiji koju je financirala inicijativa Cancer Grand Challenges, osnovana od strane Cancer Research UK i američkog National Cancer Institutea.
Većina karcinoma debelog crijeva razvija se upravo iz spomenutih adenoma. Znanstvenici godinama pokušavaju otkriti razloge porasta slučajeva raka debelog crijeva među mlađim odraslim osobama. Prema podacima Cancer Research UK, incidencija raka ovog tipa u dobi od 25 do 49 godina porasla je za 62 % od ranih 1990-ih.
Novo istraživanje proučilo je prehrambene navike tisuća medicinskih sestara u SAD-u, koje su praćene od 1991. do 2015. godine. Stručnjaci iz Cancer Research UK navode kako tipična dnevna prehrana s toliko porcija "tvorničke hrane" može uključivati: zdjelu zaslađenih žitarica, krišku bijelog tosta s margarinom ili marmeladom, aromatizirani jogurt sa zaslađivačima ili šećerom i kojekavim aromama ili doručak u obliku proteinske pločice s umjetnim zaslađivačima i umjetnim aromama, za doručak; sendvič sa salamom iz trgovine u kruhu prepunom aditiva, vrećicu čipsa i gazirani napitak za ručak; smrznutu pizzu ili pomfrit i pileće medaljone (smrznuti s aditivima) s kečapom i majonezom za večeru, te sladoled ili kekse kao poslasticu navečer. Tu su i paštete, kobasice, suhomesnati proizvodi s nitritima i sl...
Ti podaci upućuju na izravnu povezanost hrane u procesu razvoja tumora debelog crijeva u mlađoj dobi i ukazuju da bi poboljšanje kvalitete prehrane moglo biti strategija za smanjenje rasta ovog opterećenja, napisali su autori.
Fiona Osgun, voditeljica odjela za zdravstveno informiranje u Cancer Research UK, pojasnila je: "Iako ova studija izravno ne mjeri rizik od raka, daje korisne uvide u to kako prehrana može utjecati na rane promjene u crijevima koje ponekad mogu voditi do raka. Naše prehrambene navike oblikuje okruženje oko nas, od cijena hrane i marketinga do lokalne dostupnosti. To može otežati donošenje zdravih odluka. Potrebne su nam šire promjene — od prehrambene politike do javnozdravstvenih inicijativa — kako bi zdravija prehrana bila dostupnija svima. Cjelokupni obrazac prehrane važniji je za rizik od raka od bilo koje pojedinačne vrste hrane."
Dr. Andrew Chan, vodeći autor studije s Harvard Medical School i Massachusetts General Hospital, izjavio je: "Uočavamo porast slučajeva raka debelog crijeva kod mlađih odraslih, a još uvijek ne znamo razloge za to. Naše istraživanje pokušava utvrditi moguće čimbenike kao što su prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti i poremećaji crijevne mikrobiote koji možda svi igraju ulogu. Naša studija sugerira da bi ovi proizvodi mogli biti povezani s većim rizikom razvoja polipa. Ipak, potrebno je više istraživanja da bi se ta veza definitivno potvrdila. To podrazumijeva proučavanje većih i raznolikijih skupina ljudi te istraživanje kako tijelo reagira na ovu hranu kako bismo bolje razumjeli njihovu ulogu u ranim promjenama u crijevima."
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....