StoryEditorOCM
ZdravljeSTRUKA JE REKLA

Ovo je važno: znanstvenici jasno povezali koja hrana dovodi do ovakvog porasta raka crijeva. Evo liste, ovo svi jedemo

Piše t. j.
20. studenog 2025. - 16:22

Žene koje konzumiraju velike količine ultraprerađene hrane (salame, fast food, kobasice, grickalice, kolači i slastice iz trgovina, namazi...) izložene su većem riziku razvoja prekursora raka debelog crijeva, pokazalo je novo istraživanje. Studija je utvrdila da su žene koje često jedu takvu hranu značajno izloženije riziku razvijanja izraslina u crijevu koje, iako nisu maligne, tijekom dugog razdoblja mogu prijeći u rak.

Kako je objavljeno u prestižnom časopisu Jama Oncology, stručnjaci navode da studija donosi važne spoznaje o tome kako prehrana može utjecati na rane promjene u crijevima. U istraživanju su znanstvenici pratili 29.105 žena prosječne dobi 45 godina, anketirajući ih o prehrambenim navikama svakih četiri godine, piše Independent

Rezultati su pokazali da su žene koje su često konzumirale hranu poput procesiranih umaka, čipsa, prerađenih mesnih proizvoda i raznih gotovih jela imale 45 % veću vjerojatnost razvoja polipa u odnosu na one s najmanjom konzumacijom. Najviše izložene ispitanice dnevno su unosile oko 9,9 porcija ultra procesirane hrane, a među njima je zabilježeno 1189 slučajeva ranih adenoma - polipa, prema studiji koju je financirala inicijativa Cancer Grand Challenges, osnovana od strane Cancer Research UK i američkog National Cancer Institutea.

image
John Macdougall/Afp

Većina karcinoma debelog crijeva razvija se upravo iz spomenutih adenoma. Znanstvenici godinama pokušavaju otkriti razloge porasta slučajeva raka debelog crijeva među mlađim odraslim osobama. Prema podacima Cancer Research UK, incidencija raka ovog tipa u dobi od 25 do 49 godina porasla je za 62 % od ranih 1990-ih.

Novo istraživanje proučilo je prehrambene navike tisuća medicinskih sestara u SAD-u, koje su praćene od 1991. do 2015. godine. Stručnjaci iz Cancer Research UK navode kako tipična dnevna prehrana s toliko porcija "tvorničke hrane" može uključivati: zdjelu zaslađenih žitarica, krišku bijelog tosta s margarinom ili marmeladom, aromatizirani jogurt sa zaslađivačima ili šećerom i kojekavim aromama ili doručak u obliku proteinske pločice s umjetnim zaslađivačima i umjetnim aromama, za doručak; sendvič sa salamom iz trgovine u kruhu prepunom aditiva, vrećicu čipsa i gazirani napitak za ručak; smrznutu pizzu ili pomfrit i pileće medaljone (smrznuti s aditivima) s kečapom i majonezom za večeru, te sladoled ili kekse kao poslasticu navečer. Tu su i paštete, kobasice, suhomesnati proizvodi s nitritima i sl... 

image
/Shutterstock

Ti podaci upućuju na izravnu povezanost hrane u procesu razvoja tumora debelog crijeva u mlađoj dobi i ukazuju da bi poboljšanje kvalitete prehrane moglo biti strategija za smanjenje rasta ovog opterećenja, napisali su autori.

Što možemo jesti?

- organsko i ekološko povrće i voće, ako jedemo ono iz trgovina potrebno ga je dobro oprat

- riba

- jaja

- mlijeko, jogurti

- umjereno sirevi, ali oni bez umjetnih i opasnih  aditiva

- umjereno maslac

- piletina, puretina

- kiselo povrće

- domaće juhe, temeljci

- začinjavanje maslinovim uljem i jabučnim octom

- umjereno orašasti plodovi

- voda je najbolje piće

- Umjereno domaći kruh od integralnog, dakle ne onaj iz trgovačkih lanaca koji je napunjen aditivima

Što izbjegavati?

- svu hranu koja je došla iz tvornice, a napose ovu:

- čipsevi i aromatizrana peciva

- peciva iz trgovačkih lanaca koja su bila zamrznuta, a zatim im se svježina održava kojekakvim aditivima

- paštete

- kobasice

- sve vrste salama

- smrznute pizze

- sva smrznuta i gotova jela iz trgovina

- suhomesnati proizvodi

- proizvodi u kojima ima pregršta aditiva

- cola pića, bila ona zaslađena ili ona koja se reklamiraju da su bez šećera

- sokovi u tetrapaku

- sve vrste namaza

Fiona Osgun, voditeljica odjela za zdravstveno informiranje u Cancer Research UK, pojasnila je: "Iako ova studija izravno ne mjeri rizik od raka, daje korisne uvide u to kako prehrana može utjecati na rane promjene u crijevima koje ponekad mogu voditi do raka. Naše prehrambene navike oblikuje okruženje oko nas, od cijena hrane i marketinga do lokalne dostupnosti. To može otežati donošenje zdravih odluka. Potrebne su nam šire promjene — od prehrambene politike do javnozdravstvenih inicijativa — kako bi zdravija prehrana bila dostupnija svima. Cjelokupni obrazac prehrane važniji je za rizik od raka od bilo koje pojedinačne vrste hrane."

A što piti

Najbolje piće je voda. Naime, znanstveni pregled iz 2023. godine povezuje umjetna sladila iz "zero sugar" pića s povećanim rizikom od određenih zdravstvenih stanja, uključujući koronarnu bolest srca i tip 2 dijabetesa. Dakle, ne samo da ne smanjuju pojavnost šećerne bolesti, nego pića s kemijskim aditivima koja se reklamiraju kao "zero sugar" mogu povećati rizik! Da ne govorimo da su neki zaslađivači označeni i kao mogući uzroci raka, ako se tako zaslađena pića konzumiraju često. No, potrebne su još brojne studije da se razjasni ta veza, jer neki znanstvenici navode da gornji navodi nisu točni i konačni. No, i jedni i drugi znanstvenici se slažu u jednome - najbolje piće je voda!

Dr. Andrew Chan, vodeći autor studije s Harvard Medical School i Massachusetts General Hospital, izjavio je: "Uočavamo porast slučajeva raka debelog crijeva kod mlađih odraslih, a još uvijek ne znamo razloge za to. Naše istraživanje pokušava utvrditi moguće čimbenike kao što su prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti i poremećaji crijevne mikrobiote koji možda svi igraju ulogu. Naša studija sugerira da bi ovi proizvodi mogli biti povezani s većim rizikom razvoja polipa. Ipak, potrebno je više istraživanja da bi se ta veza definitivno potvrdila. To podrazumijeva proučavanje većih i raznolikijih skupina ljudi te istraživanje kako tijelo reagira na ovu hranu kako bismo bolje razumjeli njihovu ulogu u ranim promjenama u crijevima."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2025 16:41