Probava je temelj dobrog zdravlja, no iako često pazimo što jedemo, zaboravljamo da jednako važnu ulogu imaju i napici. Neka od pića koja konzumiramo svakodnevno mogu potaknuti nadutost, žgaravicu ili narušiti ravnotežu crijeva. U nastavku je šest najproblematičnijih, piše nazdravlje.hr.
1. Kava kao napitak s dvostrukim učinkom
Kava je jutarnji oslonac mnogih, ali kofein može ubrzati rad crijeva i pojačati želučanu kiselinu. Kod osjetljivijih osoba to uzrokuje refluks, nelagodu ili proljev. Pretjerivanje dodatno dehidrira organizam i iritira sluznicu probavnog trakta.
2. Gazirani sokovi su skriveni izvor nadutosti
Gazirani napici puni su šećera i umjetnih sladila, koji remete ravnotežu crijevne flore i mogu potaknuti upalne procese. Mjehurići plina uzrokuju napuhnutost i osjećaj težine u trbuhu.
3. Energetska pića ‘stavljaju‘ opterećenje za želudac
Kombinacija visokog udjela kofeina, šećera i aditiva može izazvati gastritis, refluks i druge probavne tegobe. Umjetni zaslađivači dodatno narušavaju rad crijeva i nepovoljno djeluju na mikrobiotu.
4. Alkohol je tihi poremećivač crijevne ravnoteže
Alkohol povećava propusnost crijevne stijenke i potiče upale, što može dovesti do šireg spektra probavnih i imunoloških problema. Čak i umjerene količine kod nekih izazivaju iritaciju.
5. Zaslađeni voćni sokovi
Komercijalni voćni sokovi često su bez vlakana, a prepuni rafiniranog šećera. Zbog toga naglo podižu razinu šećera u krvi i negativno utječu na crijevnu mikrobiotu, unatoč „zdravom“ imidžu.
6. Čajevi s kofeinom
Zeleni, crni i drugi kofeinski čajevi mogu povećati želučanu kiselost. Ako se piju u većim količinama, uzrokuju žgaravicu ili iritaciju želuca.
Za smireniji i zdraviji probavni sustav, vrijedi birati napitke koji podržavaju rad crijeva. Voda, biljni čajevi i fermentirani napici, poput kefira, odličan su izbor za svakodnevnu hidrataciju bez neugodnih posljedica, piše nazdravlje.hr.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....