StoryEditorOCM
Zdravljenezdrava hrana

Poznati kardiolog: ‘Ovih pet štetnih namirnica nikad ne bih dao svojoj djeci‘, objasnio i zašto

Piše mozaik sd
12. rujna 2025. - 11:28
 Želim da kćeri žive dug i zdrav život, pa smo sada mnogo svjesniji toga što stavljamo na stol, kaže kardiolog Sanjay Bhojraj Afp

"Kao kardiolog koji više od 20 godina liječi pacijente s infarktom, često sam viđao kako navike u prehrani stečene u djetinjstvu postavljaju temelje za kronične bolesti u odraslom dobu.

Moja supruga i ja imamo tri kćeri koje su sada u srednjoj školi. Znam koliko je teško tijekom ranih godina preživjeti vrijeme večere. Sjećam se kako smo kupovali pileće medaljone u obliku dinosaura, čips i sve ono što je bilo brzo, lako i primamljivo. To je faza kroz koju svi prolazimo, ali znam i kakvu štetu takva hrana može izazvati.

 Želim da kćeri žive dug i zdrav život, pa smo sada mnogo svjesniji toga što stavljamo na stol", napisao je kardiolog Sanjay Bhojraj za CNBC, prenosi Nova.rs.

image

‘Mnogi industrijski brendovi kokica iz mikrovalne sadrže kemikalije koje me zabrinjavaju, posebno kao kardiologa‘   (ilustracija) 

Afp

Evo pet toksičnih namirnica koje ne dajem svojoj djeci — i čime ih zamjenjujemo:

1. Kokice iz mikrovalne

 Da, brzo su gotove. Ali mnogi industrijski brendovi sadrže kemikalije koje me zabrinjavaju, posebno kao kardiologa. Vrećice često sadrže PFAS supstance – tzv. vječite kemikalije koje su povezane s problemima imuniteta i urođenim manama. A umjetna "maslac" aroma može sadržavati spojeve opasne za pluća.

 Što jedemo umjesto toga? Pravimo kokice kod kuće u aparatu za kokice i prelivamo ih pravim otopljenim maslacem ili maslinovim uljem.

2. Voćni jogurti

Jogurti s okusima, posebno oni namijenjeni djeci, izgledaju zdravo zbog reklamiranog sadržaja proteina. Ali kada pogledate deklaraciju, vidjet ćete da su puni šećera i umjetnih boja. Porcije su često male, pa djeca pojedu i po dvije-tri, umnožavajući unos šećera.

Što jedemo umjesto toga? Služi se običan grčki jogurt s malo lokalnog meda i svježim bobičastim voćem. Ukusno je, a daleko zdravije.

image

‘Kada pogledate deklaraciju jogurta s okusima, posebno onih namijenjenih djeci, vidjet ćete da su puni šećera i umjetnih boja‘  (ilustracija) 

Afp

3. Prerađeno meso

Salame, hrenovke – klasičan sadržaj dječjih užina. Međutim, ova hrana je puna natrija, konzervansa i nitrata koji povećavaju rizik od srčanih bolesti i raka.

Kao kardiolog, užasavam se onoga što te supstance mogu napraviti na ćelijskom nivou. Omogućavaju nakupljanje kolesterola i omogućavaju oštećenje endotela, sloja koji oblaže krvne žile.

Što jedemo umjesto toga? Biramo nemasne i neprerađene izvore proteina kao što su pečena piletina ili govedina iz slobodnog uzgoja. Također jedemo dosta biljnih proteina: leću, slanutak, kvinoju.

4. Slatke žitarice i zaslađeni napici

Kao dijete, bio sam onaj "sretnik" koji je uvek imao slatke žitarice u kuhinji. Danas bih ih sve bacio – zajedno s gaziranim sokovima.

Prema dr. Robertu Lustigu, stručnjaku za metabolizam, prosječno dijete ujutro unese više šećera nego što njegovo tijelo može obraditi za tri dana. Posljedica? Pad šećera u krvi i umor već na prvom školskom satu.

Što jedemo umjesto toga? Naše kćeri za doručak jedu voće, jaja s povrćem ili smoothie sa zdravim mastima i vlaknima. Piju filtriranu vodu s prirodnim aromama voća. Sokovi i gazirani napici su rijetka poslastica.

image

‘Brza hrana nije samo u tome što je hrana pržena, već i što se koriste industrijska ulja koja se zagrijavaju više puta‘  (ilustracija) 

Afp

5. Pržena hrana

Brza hrana nije samo u tome što je hrana pržena, već i što se koriste industrijska ulja koja se zagrijavaju više puta, proizvodeći akrilamide i AGE spojeve koji potiču upale u tijelu.

Još gore – takva hrana navikava djecu da žude za "hrskavim" ukusom.

Što jedemo umjesto toga: Obožavamo hrskavu hranu — samo je pripremamo drugačije. Koristimo fritezu na zrak da pravimo pečeno povrće, batat pomfrit i povrtne čipsove. Hrskavo, a zdravo!

Ne morate jesti savršeno sve vrijeme. I naravno, prije bilo kakvih većih promjena u prehrani djeteta, posavjetujte se s pedijatrom.

Poanta je u tome da svakodnevno pravite sve pametnije izbore. Obratite pažnju na skrivena industrijska ulja u namirnicama. Poboljšajte doručak zdravim mastima, proteinima i složenim ugljikohidratima. Uključite djecu u pripremu hrane.

I najvažnije — budite primjer. Djeca vas promatraju, i ono što vide da radite ima veći utjecaj od onoga što im govorite, piše dr. Bhojraj za CNBC, prenosi Nova.rs.

image

Poboljšajte doručak zdravim mastima, proteinima i složenim ugljikohidratima, poručuje dr. Bhojraj  (ilustracija) 

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:09