Poznati britanski liječnik dr. Hilary Jones otkrio je "jednostavan" trik pomoću kojeg možete doznati patite li od uobičajenog problema poznatog kao "zastoj crijeva", a koji se povezuje s povećanim rizikom od raka debelog crijeva.
Gostujući u emisiji Lorraine na ITV-u, dr. Jones je objasnio da vam za ovaj test treba samo konzerva kukuruza šećerca, prenosi Daily Mail.
Pojasnio je da "zastoj crijeva" može biti potaknut promjenama u jesenskoj rutini, poput povratka na vožnju djece u školu nakon ljetnih praznika ili promjena u radnim navikama, što sve utječe na probavu.
"To zovemo ‘zastoj crijeva‘ – pomalo je poput jet laga. Kada prelazimo vremenske zone, to utječe na naše razmišljanje, koncentraciju i pospanost. Na sličan način, ‘zastoj crijeva‘ može nastati i uzrokovati probleme poput nadutosti i probavnih tegoba", objasnio je dr. Jones.
Ovaj fenomen opisuje stanje u kojem je tijelu potrebno dulje vrijeme da hrana koju pojedemo napusti probavni sustav u obliku stolice, a u težim slučajevima može uzrokovati zatvor. Zabrinjavajuće je to što su studije pokazale da je kronični zatvor povezan s rakom debelog crijeva, čija je učestalost u porastu kod mlađih osoba.
Provjera brzine probave
Dr. Jones ističe da je "jednostavan test" za provjeru imate li zastoj crijeva konzumiranje "nekoliko zrna kukuruza šećerca" i promatranje "što se događa u toaletu".
Objasnio je: "Budući da se zrna kukuruza ne probavljaju u crijevima, izlaze izgledajući vrlo slično onome kako su ušla."
Zdrava probava: "Ako ta zrna prođu kroz sustav unutar 12 do 24 sata, vaša su crijeva vjerojatno prilično zdrava", rekao je.
Prebrza probava: "Ako traje kraće od toga, ne apsorbirate hranjive tvari, hrana prolazi prebrzo."
Usporena probava: "Ako je dulje od toga, možda imate nešto sporija crijeva, u kojem slučaju možda imate više simptoma."
Dr. Jones dodaje da je "test s kukuruzom šećercem" poznat već neko vrijeme kao način procjene vremena tranzita crijeva – vremena koje je potrebno da hrana prođe kroz cijeli sustav.
Zabrinjavajući porast raka debelog crijeva kod mlađih
Ovaj savjet dolazi u trenutku zabrinjavajućeg porasta slučajeva raka debelog crijeva kod osoba mlađih od 50 godina, što zbunjuje liječnike diljem svijeta. Stopa obolijevanja u ovoj dobnoj skupini porasla je za 50 posto u posljednja tri desetljeća. Upravo je ta bolest u 40. godini odnijela život Dame Deborah James, koja je prozvana "Bowel Babe" zbog podizanja svijesti o raku crijeva.
Procjenjuje se da se u Velikoj Britaniji svake godine dijagnosticira preko 42.000 slučajeva, a 17.400 ljudi umre od te bolesti.
Ostali poznati faktori rizika za rak debelog crijeva uključuju pušenje, pretjeranu konzumaciju prerađenog mesa i pijenje alkohola. Rani znakovi upozorenja su krv u stolici, promjene u navikama pražnjenja crijeva, neobjašnjiv gubitak težine i umor, kao i bol, kvržica ili opstrukcija crijeva.
Skriveni simptomi na koje treba obratiti pozornost
Dr. Jack Ogden, liječnik opće prakse, upozorio je da se drugi, suptilni simptomi često previde. To uključuje anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, koja se može manifestirati kao "neobjašnjivi umor, blijeda koža ili kratak dah".
Anemija nastaje jer tumori mogu krvariti, uzrokujući gubitak željeza i upalu koja proizvodi protein koji ometa apsorpciju željeza.
Dr. Ogden navodi i iznenadno primjećivanje uže stolice bez jasnog uzroka kao suptilan znak. Stolica tanka poput olovke može ukazivati na to da tumor opstruira debelo crijevo, tjerajući stolicu da se istisne u tanjem obliku. Također upozorava da su nadutost i nelagoda u trbuhu suptilni znakovi raka. To se može manifestirati kao "stalni grčevi" ili brzi osjećaj sitosti nakon jela.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....