StoryEditorOCM
Zdravljesami provjerite

Poznati liječnik otkrio jednostavan trik koji pokazuje je li vaša probava zdrava. Problemi mogu upućivati na rak crijeva

Piše Mozaik SD
15. listopada 2025. - 15:27
Poznati britanski liječnik otkrio je jednostavan trik pomoću kojeg možete doznati patite li od ‘zastoja crijeva‘Shutterstock

Poznati britanski liječnik dr. Hilary Jones otkrio je "jednostavan" trik pomoću kojeg možete doznati patite li od uobičajenog problema poznatog kao "zastoj crijeva", a koji se povezuje s povećanim rizikom od raka debelog crijeva.

Gostujući u emisiji Lorraine na ITV-u, dr. Jones je objasnio da vam za ovaj test treba samo konzerva kukuruza šećerca, prenosi Daily Mail.

Pojasnio je da "zastoj crijeva" može biti potaknut promjenama u jesenskoj rutini, poput povratka na vožnju djece u školu nakon ljetnih praznika ili promjena u radnim navikama, što sve utječe na probavu.

"To zovemo ‘zastoj crijeva‘ – pomalo je poput jet laga. Kada prelazimo vremenske zone, to utječe na naše razmišljanje, koncentraciju i pospanost. Na sličan način, ‘zastoj crijeva‘ može nastati i uzrokovati probleme poput nadutosti i probavnih tegoba", objasnio je dr. Jones.

Ovaj fenomen opisuje stanje u kojem je tijelu potrebno dulje vrijeme da hrana koju pojedemo napusti probavni sustav u obliku stolice, a u težim slučajevima može uzrokovati zatvor. Zabrinjavajuće je to što su studije pokazale da je kronični zatvor povezan s rakom debelog crijeva, čija je učestalost u porastu kod mlađih osoba.

Provjera brzine probave

Dr. Jones ističe da je "jednostavan test" za provjeru imate li zastoj crijeva konzumiranje "nekoliko zrna kukuruza šećerca" i promatranje "što se događa u toaletu".

Objasnio je: "Budući da se zrna kukuruza ne probavljaju u crijevima, izlaze izgledajući vrlo slično onome kako su ušla."

Zdrava probava: "Ako ta zrna prođu kroz sustav unutar 12 do 24 sata, vaša su crijeva vjerojatno prilično zdrava", rekao je.

Prebrza probava: "Ako traje kraće od toga, ne apsorbirate hranjive tvari, hrana prolazi prebrzo."

Usporena probava: "Ako je dulje od toga, možda imate nešto sporija crijeva, u kojem slučaju možda imate više simptoma."

Dr. Jones dodaje da je "test s kukuruzom šećercem" poznat već neko vrijeme kao način procjene vremena tranzita crijeva – vremena koje je potrebno da hrana prođe kroz cijeli sustav.

Zabrinjavajući porast raka debelog crijeva kod mlađih

Ovaj savjet dolazi u trenutku zabrinjavajućeg porasta slučajeva raka debelog crijeva kod osoba mlađih od 50 godina, što zbunjuje liječnike diljem svijeta. Stopa obolijevanja u ovoj dobnoj skupini porasla je za 50 posto u posljednja tri desetljeća. Upravo je ta bolest u 40. godini odnijela život Dame Deborah James, koja je prozvana "Bowel Babe" zbog podizanja svijesti o raku crijeva.

Procjenjuje se da se u Velikoj Britaniji svake godine dijagnosticira preko 42.000 slučajeva, a 17.400 ljudi umre od te bolesti.

Ostali poznati faktori rizika za rak debelog crijeva uključuju pušenje, pretjeranu konzumaciju prerađenog mesa i pijenje alkohola. Rani znakovi upozorenja su krv u stolici, promjene u navikama pražnjenja crijeva, neobjašnjiv gubitak težine i umor, kao i bol, kvržica ili opstrukcija crijeva.

Skriveni simptomi na koje treba obratiti pozornost

Dr. Jack Ogden, liječnik opće prakse, upozorio je da se drugi, suptilni simptomi često previde. To uključuje anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, koja se može manifestirati kao "neobjašnjivi umor, blijeda koža ili kratak dah".

Anemija nastaje jer tumori mogu krvariti, uzrokujući gubitak željeza i upalu koja proizvodi protein koji ometa apsorpciju željeza.

Dr. Ogden navodi i iznenadno primjećivanje uže stolice bez jasnog uzroka kao suptilan znak. Stolica tanka poput olovke može ukazivati na to da tumor opstruira debelo crijevo, tjerajući stolicu da se istisne u tanjem obliku. Također upozorava da su nadutost i nelagoda u trbuhu suptilni znakovi raka. To se može manifestirati kao "stalni grčevi" ili brzi osjećaj sitosti nakon jela.

U Hrvatskoj više od 2000 osoba godišnje umre od raka debelog crijeva

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s više od 3600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2079 umrlih u 2020. godini, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Vrlo je važno znati da je prevencija raka debelog crijeva vrlo uspješna, kao i da ovaj rak ne boli dok nastaje i u početnoj je fazi. Osoba nema znakova da ima rak sve dok bolest ne dođe u poodmaklu fazu, a tada je liječenje teže i manje uspješno. Ovu vrstu raka moguće je spriječiti otkrivanjem prezloćudnih izraslina unutar debelog crijeva - polipa. Njihovim uklanjanjem za vrijeme kolonoskopskog pregleda i nakon toga redovitom kontrolom po uputi gastroenterologa moguće je izbjeći nastanak raka. Stoga pregled svakako treba obaviti kako bi se izbjegla ova bolest.

Kao i u nekim zapadnoeuropskim zemljama, organizirani Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva namijenjen je osobama od 50 do navršene 74 godine i provodi se svake dvije godine. Sve osobe s pozitivnim nalazom pregledanih uzoraka stolice na skrivenu krv pozivaju se na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici. Tim pregledom moguće je ujedno uzeti uzorak tkiva za analizu i ako se otkrije polip, odstraniti ga, čime se sprječava nastanak raka. Ako se rak otkrije u početnom stadiju, izgledi za izlječenje su veliki. Važno je i otkrivanje osoba s povišenim rizikom za one bolesti ili stanja koji su povezani s češćom pojavom raka debelog crijeva koji bi na pregled trebali biti upućeni i prije 50. godine.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva usmjeren je na poboljšanje zdravlja populacije jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem (ili sprječavanjem) bolesti omogućava bolja kvaliteta života te dulje preživljavanje, odnosno doživljavanje očekivane dobi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:38