U životnim krizama, ili pak intenzivnim trenucima stresa – nekome će ruka posegnuti za bocom alkohola, nekome za cigaretom, a nekome pak za zalogajem hrane koja obećava trenutno smirenje. Kad pomislimo na debljinu ili pretilost, pomislimo i na hormonske bolesti, pa i na "lijenost", ali na psihičke bolesti koje su se zbile u sjeni nezdravih obrazaca – rijetko.
– Pretilost rijetko ima isključivo biološke uzroke, često je riječ o kombinaciji genetike, hormona, psiholoških i socijalnih čimbenika. Procjenjuje se da 30 – 50 % osoba s pretilošću koristi hranu za regulaciju emocija poput stresa, tuge ili dosade, a kod mnogih su prisutni i depresija, anksioznost ili trauma iz djetinjstva. Psihološki faktori poput perfekcionizma, impulzivnosti i crno-bijelog razmišljanja dodatno pogo...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....