StoryEditorOCM
Zdravljezdravstvena prednost

Rizik od dijabetesa smanjen je jedenjem jedne iznenađujuće slatke hrane, bogate hranjivim tvarima i vlaknima

Piše MOZAIK SD
31. ožujka 2025. - 20:54

Svake godine dijabetes nastavlja napredovati i pogađa sve veći broj ljudi. Prema studiji istraživača s Instituta za tehnologiju u Illinoisu, mango, koji se smatra preslatkim, mogao bi igrati korisnu ulogu u kontroli i regulaciji razine šećera u krvi. Da bi došli do ovih rezultata, stručnjaci su formirali dvije skupine ljudi u dobi od 20 do 60 godina. S jedne strane, polovica sudionika konzumirala je dvije šalice manga dnevno, a s druge strane ostatak je jeo talijanski sladoled koji je sadržavao isti broj kalorija. Proizvode su unosili uz uobičajenu prehranu.

image
Shutterstock

Nakon ovog eksperimenta, stručnjaci su otkrili da su ljudi koji su konzumirali mango smanjili su inzulinsku rezistenciju, dok kod onih koji su jeli sladoled nije primijećena promjena. Govoreći za Fox News, registrirana dijetetičarka Erin Palinski-Wade objasnila je da mango može "biti izvrstan dodatak prehrani za dijabetičare". Dodala je, međutim, da, iako je bogat hranjivim tvarima i vlaknima, mango je "još uvijek ugljikohidrat". Ovo voće nije jedino koje nudi ovu vrstu koristi, jer bademi, avokado i bobičasto voće također imaju zdravstvene prednosti.

Mango (Mangifera indica, L.) je kod nas još uvijek egzotično voće, no riječ je o jednom od najstarijih predstavnika južnog voća na svijetu. Postoji mnogo vrsta manga koje se razlikuju bojom, oblikom, okusom i veličinom. Danas razlikujemo oko 35 vrsta i 500 podvrsta manga. 

Premda boja vanjske kore varira od zelene preko crvene do žute i narančaste, unutarnji plod je uvijek zlatno – žute boje, slatkastog i kremastog okusa koji podsjeća na okus između ananasa i breskve.

image
Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 04:02