Kad imate loš dan, kojoj se hrani okrećete za malo utjehe? Ako volite slatko, možete si napraviti zdjelu cobblera (naravno, uz sladoled) ili pojesti svoje omiljene kolačiće. Ako ste više ljubitelj slanih jela, možete napraviti veliku zdjelu enchilada, punjenih makarona sa sirom ili grahom i sirom.
Za mnoge ljude sir je ključni sastojak u jelima za utjehu - posebno kada je topao i ljepljiv. Postoji znanstveni razlog zašto smo često sretniji nakon što pojedemo nešto sirasto: Sir je bogat proteinom zvanim kazein, koji se razgrađuje na manje spojeve zvane kazomorfini. Kazomorfini se mogu vezati za iste opioidne receptore u mozgu koji su aktivni u lijekovima protiv bolova, što pokreće oslobađanje dopamina, neurotransmitera povezanog s užitkom i nagradom, piše Parade.
Sir također sadrži triptofan, aminokiselinu koja se koristi za stvaranje serotonina, hormona koji pomaže u stabilizaciji raspoloženja. To je još jedan razlog zašto jedenje nečega od sira može dovesti do osjećaja sreće.
Često se čini kao da morate žrtvovati prehranu kako biste uživali u hrani koja vas tješi, poput nečega što obiluje sirom. Istina je malo složenija. Neki sirevi su loši za zdravlje srca, a neki nisu.
povećanje rizika od srčanog i moždanog udara
Prema dr. Tariqshahu Syedu, dr. med., šefu kardiologije u Medicinskom centru Holy Name u New Jerseyju, to ovisi o tome koliko sira jedete, koju vrstu sira konzumirate i s čime ga kombinirate.
Objašnjava da jedenje velikih količina sireva s visokim udjelom masti može biti štetno za zdravlje srca jer može povisiti razinu LDL kolesterola. To može uzrokovati cijeli niz zdravstvenih katastrofa, uključujući povećanje rizika od srčanog udara, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti.
Razlog zašto se to može dogoditi je sadržaj zasićenih masti u siru. "Umjerena konzumacija sira obično ima mali učinak na LDL kolesterol, ali sirevi s visokim udjelom masti mogu ga povisiti ako se konzumiraju prekomjerno“, kaže dr. Syed.
To znači da su sirevi s visokim udjelom zasićenih masti najgori za zdravlje srca. Koliko se smatra previše? Američko udruženje za srce preporučuje da sadržaj zasićenih masti bude manji od 6 posto ukupno konzumiranih kalorija. To znači da ako imate prehranu od 2000 kalorija dnevno, sadržaj zasićenih masti trebao bi biti ispod 120 grama. To je korisno imati na umu kada čitate nutritivne tablice sira koji razmišljate kupiti.
Iako prekomjerna konzumacija sira (osobito ako ima visok udio zasićenih masti) može biti štetna za zdravlje srca, vrijedi napomenuti da sir sadrži korisne hranjive tvari i sve dok niste osjetljivi ili intolerantni na njega, njegovo uključivanje u prehranu može podržati cjelokupno zdravlje. Hranjive tvari u siru uključuju proteine i ugljikohidrate (koji tijelu daju energiju), kalcij (koji je ključan za zdravlje kostiju) te vitamine A i B12.
Najgori sirevi za zdravlje srca
Kako dr. Syed objašnjava, sirevi s visokim udjelom zasićenih masti i natrija imaju najveći negativan utjecaj na zdravlje srca. "Prerađeni sirevi i tvrdi, punomasni sirevi poput cheddara i parmezana imaju veći udio zasićenih masti i soli, što može povećati LDL i krvni tlak“, kaže.
Da bismo to stavili u perspektivu, cheddar sir ima 35 grama ukupnih masti po porciji, od čega su 23 grama zasićene masti, gotovo četvrtina onoga što Američko udruženje za srce preporučuje za održavanje konzumacije tijekom cijelog dana. Najgori prekršitelj? Mascarpone, koji ima 29 grama zasićenih masti po porciji i 44 grama ukupnih masti.
Koji su sirevi zdraviji za srce? "Sirevi s niskim udjelom masti poput mozzarelle, ricotte i svježeg sira bolji su za zdravlje srca jer sadrže manje zasićenih masti i natrija“, kaže dr. Syed. Zapravo, pola šalice ricotte ima 10 grama zasićenih masti, a pola šalice svježeg sira ima samo 3 grama zasićenih masti - gotovo nimalo!
Kao što je dr. Syed prethodno spomenuo, osim što treba obratiti pozornost na sadržaj zasićenih masti u siru, važno je provjeriti i sadržaj natrija. Američko udruženje za srce preporučuje unos natrija ispod 2300 miligrama dnevno; idealno ispod 1500 miligrama dnevno. To je zato što redovita konzumacija velike količine natrija može povisiti krvni tlak, što dodatno opterećuje srce. Pola šalice cheddar sira sadrži 364 miligrama natrija, što pokazuje koliko se brzo sadržaj natrija u obroku može povećati ako sadrži sir.
I, opet, važno je i s čime kombinirate sir. Za zdraviju ravnotežu od konzumiranja samog sira, preporučuje kombiniranje s hranom zdravom za srce poput voća ili cjelovitih žitarica. To će također pomoći u kontroli porcija i spriječiti prekomjernu konzumaciju sira.
Sve dok umjereno konzumirate sir, birate opcije s niskim udjelom masti i kombinirate ga s hranom zdravom za srce, to neće negativno utjecati na vaše zdravlje. Ali sireve s visokim udjelom zasićenih masti treba jesti štedljivo. Vaše srce ovisi o tome, piše Parade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....