StoryEditorOCM
Zdravljeniz blagodati

Smanjuje rizik od raka, puna je vlakana: ovo jeftino povrće češće biste trebali imati na svom tanjuru

Piše MOZAIK SD
4. srpnja 2024. - 22:36

Prema novoj studiji, konzumiranje male mrkve tri puta tjedno značajno povećava karotenoide u koži.

Karotenoidi su fitonutrijenti (kemikalije koje se prirodno nalaze u biljkama) odgovorni za crvenu, narančastu i žutu boju mnogih voća i povrća kao što su grejp, mrkva, paprika, rajčica i bundeva. Prethodna istraživanja povezala su više razine karotenoida s nižim rizikom od kroničnih bolesti poput bolesti srca i nekih vrsta raka.

Ljudi s višim razinama karotenoida također imaju poboljšano zdravlje kože i jaču imunološku funkciju.

Ovo su prednosti mrkve:

Dobar izvor vitamina A

Karotenoidi su privukli pozornost nutricionista jer ih tijelo može razgraditi u dvije molekule koje se zatim mogu pretvoriti u vitamin A. Vitamin A je važan za podržavanje funkcije imunološkog sustava, a...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 08:42