Rizik od raka može biti povezan s genetikom kod mnogih osoba, ali više studija danas sugerira da i način života i nepravilne prehrambene rutine također pridonose bolesti. Ono što jedemo i kako upravljamo stresom također može odrediti rizik od raka.
Prema dr. Saurabhu Setiju, gastroenterologu i stručnjaku za zdravlje crijeva obučenom na sveučilištima Harvard i Stanford, nastanak raka leži u nekim pićima koja uzimamo.
Iako je jedenje antioksidativne hrane i održavanje hidratacije uobičajeni prijedlog liječnika, Sethi je objasnio kako odabir zdravijih napitaka i izbjegavanje štetnih energetskih pića dostupnih na tržištu može biti ključ za jačanje prirodnih obrambenih snaga tijela protiv bolesti. Na Instagramu je Sethi podijelio osam moćnih napitaka koji mogu pomoći u smanjenju rizika od raka.
Zeleni čaj
Prema riječima stručnjaka za crijeva, zeleni čaj bogat je EGCG katehinima, koji su polifenoli koji se smatraju odgovornima za sve njegove dobrobiti. "Redovito oni koji piju zeleni čaj imaju 20-30 % manji rizik od raka dojke i debelog crijeva", rekao je Sethi u videu, zagovarajući čestu upotrebu zelenog čaja.
Biljni čajevi
Smatrani zdravijom alternativom običnom čaju koji konzumiramo, biljni čajevi na bazi kamilice, đumbira i paprene metvice imaju polifenole i protuupalne spojeve, povezane s manjim rizikom od raka želuca i debelog crijeva.
Kava
Još jedan napitak pun polifenola i antioksidansa je kava. Iako je prekomjerna konzumacija kave i kofeina štetna za tijelo, utvrđeno je da umjereni unos istih štiti od raka jetre i endometrija. Prema Sethiju, redovita konzumacija kave smanjuje rizik od raka jetre za 15 posto.
Voda
Kad smo već kod pića, ništa nije tako energetsko i zdravo kao čista pitka voda. Redovita adekvatna hidratacija pomaže nam u razrjeđivanju karcinogenih tvari u mokraći, što naknadno smanjuje rizik od problema mokraćnog sustava i raka mokraćnog mjehura.
Sok od nara
Sok od nara prepun je hranjivih tvari i zdrave količine elaginske kiseline i polifenola koji usporavaju rast stanica raka. "Kod pacijenata s rakom prostate, sok od nara usporio je vrijeme udvostručenja PSA (antigena specifičnog za prostatu)", rekao je Sethi.
Zlatno mlijeko od kurkume
Ističući prednosti konzumiranja miješanog mlijeka s kurkumom, dr. Sethi je primijetio: "Kurkumin smanjuje oštećenje DNK i upalu. Ispitivanja na ljudima pokazuju smanjene markere oksidativnog stresa s dnevnom kurkumom."
Smoothieji od bobičastog voća
Mnoge zdrave bobice bogate su vlaknima i antocijaninima. Antocijanini su flavonoidni spojevi koji su odgovorni za svijetlu boju našeg povrća i voća. Prema Sethiju, ovi spojevi također sadrže antioksidativna i protuupalna svojstva povezana sa smanjenim rizikom od raka.
Sok od limuna
Stručnjak za zdravlje crijeva predložio je uzimanje limunovog soka koji ima puno vitamina C i flavonoida. "Unos citrusa povezan je s otprilike 1-15 % manjim rizikom od raka želuca i jednjaka", rekao je. Ali oni koji pate od žgaravice ili refluksa kiseline upozoravaju se da prekomjerna konzumacija može izazvati njihove simptome.
Poznati liječnik upozorava: Ovo su tri opasna predmeta u vašim kuhinjama, morate ih odmah baciti
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....