Soda bikarbona više nije spas za želudac – upozoravaju liječnici, a rješenje je puno jednostavnije.
Godinama je bila prvi izbor kad „pritisne“ kiselina, ali stručnjaci sada dižu crvenu zastavicu: soda bikarbona nije dugoročno rješenje. Možda djeluje brzo, ali samo na kratko – i može napraviti više štete nego koristi.
Zašto nije rješenje?
Gastroenterolog prof. dr. Vojislav Perišić objašnjava:
„Stari trik – pojedete, smeta vam, pa uzmete sodu bikarbonu. Ona neutralizira kiselinu na pola sata i gotovo. Nema dugotrajnog efekta. To je princip koji ‘drži vodu dok majstori odu’.
Pravi lijekovi imaju prolongirano djelovanje, dok soda samo maskira problem. Dugoročno, može dovesti do neravnoteže u organizmu, prenosi Krstatica.
Nutricionistica Milka Raičević naglašava:
Vlakna su ključ – čuvaju želudac i smanjuju nadražaj. Izbjegavajte svakako teško probavljive namirnice poput gljiva i sirove kapule.
„Stavite kapulu prerezanu u vodu, pričekajte da iz njega izađe sumporasti miris, pa ga tek onda dodajte u jelo i neće vam smetati. Ima toliko vrsta kapule... Kombinirajte ga sa sirom ili vrhnjem, neutralizirat će problem.“
Dodaje i važnost salate:
„Cijeli svijet jede prvo salatu, pa onda glavno jelo, a mi nažalost ne koristimo dovoljno tu namirnicu koju imamo cijele godine. Sirovi kupus je najjeftinija, a vrlo zdrava namirnica, baš kao i mrkva. Treba ih jesti svježe, a ne ubacivati u juhu, jer kad se skuhaju, organizam može iskoristiti manje zdravih sastojaka iz njih.“
„Kapula je hranjiva, Božja je namirnica. Moja pokojna majka ga je rezala na pola, pa da pocrni na špakeru i tako ga ubacivala u juhu – znala je koliko je to zdravo.“
Liječnici predlažu i sljedeće:
- počnite obrok salatom
- dodajte vlakna u svaki obrok
- neutralizirajte problem prirodnom – kombinacijom namirnica, a ne sodom bikarbonom.
Pravi spas za želudac ne dolazi iz ljekarne, već iz svakodnevnih izbora. Dvije jeftine namirnice, vlakna i promjene u pripremi – to je ono što želudac pamti. Ne improvizirajte. Ne gasite vatru vodom, zaključuje dr. Perišić
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....