StoryEditorOCM
Zdravljepromjene u pripremi

Soda bikarbona nije nikakvo rješenje za želudac. Samo maskira problem, pravi spas krije se u ovim jeftinim namirnicama

Piše MOZAIK SD
25. studenog 2025. - 11:19

Soda bikarbona više nije spas za želudac – upozoravaju liječnici, a rješenje je puno jednostavnije.

Godinama je bila prvi izbor kad „pritisne“ kiselina, ali stručnjaci sada dižu crvenu zastavicu: soda bikarbona nije dugoročno rješenje. Možda djeluje brzo, ali samo na kratko – i može napraviti više štete nego koristi.

Zašto nije rješenje?

Gastroenterolog prof. dr. Vojislav Perišić objašnjava:

„Stari trik – pojedete, smeta vam, pa uzmete sodu bikarbonu. Ona neutralizira kiselinu na pola sata i gotovo. Nema dugotrajnog efekta. To je princip koji ‘drži vodu dok majstori odu’.

image
/Shutterstock

Pravi lijekovi imaju prolongirano djelovanje, dok soda samo maskira problem. Dugoročno, može dovesti do neravnoteže u organizmu, prenosi Krstatica.

Nutricionistica Milka Raičević naglašava:

Vlakna su ključ – čuvaju želudac i smanjuju nadražaj. Izbjegavajte svakako teško probavljive namirnice poput gljiva i sirove kapule.

„Stavite kapulu prerezanu u vodu, pričekajte da iz njega izađe sumporasti miris, pa ga tek onda dodajte u jelo i neće vam smetati. Ima toliko vrsta kapule... Kombinirajte ga sa sirom ili vrhnjem, neutralizirat će problem.“

Dodaje i važnost salate:

„Cijeli svijet jede prvo salatu, pa onda glavno jelo, a mi nažalost ne koristimo dovoljno tu namirnicu koju imamo cijele godine. Sirovi kupus je najjeftinija, a vrlo zdrava namirnica, baš kao i mrkva. Treba ih jesti svježe, a ne ubacivati u juhu, jer kad se skuhaju, organizam može iskoristiti manje zdravih sastojaka iz njih.“

image
/Shutterstock

„Kapula je hranjiva, Božja je namirnica. Moja pokojna majka ga je rezala na pola, pa da pocrni na špakeru i tako ga ubacivala u juhu – znala je koliko je to zdravo.“

Liječnici predlažu i sljedeće:

- počnite obrok salatom

- dodajte vlakna u svaki obrok

- neutralizirajte problem prirodnom – kombinacijom namirnica, a ne sodom bikarbonom.

image
/Shutterstock

Pravi spas za želudac ne dolazi iz ljekarne, već iz svakodnevnih izbora. Dvije jeftine namirnice, vlakna i promjene u pripremi – to je ono što želudac pamti. Ne improvizirajte. Ne gasite vatru vodom, zaključuje dr. Perišić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 17:37