StoryEditorOCM
Zdravljealarmantni podaci

Šokantna poveznica: ova hrana povećava rizik za rak pluća za više od 40 posto! I to češće kod nepušača...

Piše Mozaik SD
1. studenog 2025. - 16:14
Velika studija analizirala je podatke više od 100.000 ljudi i otkrila je da je kod ljudi koji konzumiraju najviše ultraprerađene hrane vjerojatnost dijagnoze raka pluća veća za 41 postoShutterstock

Postoji mnogo razloga za izbjegavanje ultraprerađene hrane, uključujući poveznicu sa srčanim bolestima, dijabetesom i pretilošću, no novo istraživanje sugerira da je povećani rizik od raka pluća još jedan razlog za zabrinutost.

Ultraprerađena hrana sadrži sastojke koji se "nikada ili rijetko koriste u kuhinji, ili klase aditiva čija je funkcija da gotov proizvod učine ukusnijim ili privlačnijim", navodi Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu.

Ti sastojci, koji se nalaze u gaziranim pićima, čipsu, zapakiranim juhama, pilećim nuggetsima i sladoledu, mogu uključivati umjetna bojila, emulgatore te dodane ili izmijenjene šećere, sol i masti.

Šokantan postotak: rizik raste za 41 posto

Studija, objavljena u časopisu Thorax, analizirala je podatke više od 100.000 ljudi. Otkrila je da je kod ljudi koji konzumiraju najviše ultraprerađene hrane vjerojatnost dijagnoze raka pluća veća za 41 posto u usporedbi s onima koji je konzumiraju najmanje, čak i nakon što se u obzir uzmu faktori poput pušenja, prenosi CNN.

Istraživači su prosječno pronašli da su ljudi konzumirali gotovo tri porcije ultraprerađene hrane dnevno, najčešće mesne nareske, dijetalne ili kofeinske sokove.

"Industrijska obrada mijenja matricu hrane, utječući na dostupnost i apsorpciju hranjivih tvari, dok istodobno generira štetne kontaminante", navode istraživači.

Jedan od štetnih kontaminanata je akrolein, koji nastaje izgaranjem duhana, plastike i benzina, ali i kuhanjem masti i ulja na visokim temperaturama.

image
Shutterstock

Faktor rizika nije samo pušenje

Iako je pušenje glavni faktor rizika za rak pluća (koji je 2022. pogodio 2,4 milijuna ljudi globalno), stručnjaci naglašavaju da i nepušači obolijevaju, što ukazuje na druge faktore. Istraživači su otkrili da je povezanost između konzumacije ultraprerađene hrane i raka pluća bila čak jača među nepušačima.

Dr. David Katz, specijalist za preventivnu medicinu, smatra da studija snažno sugerira kako ultraprerađena hrana pridonosi riziku od raka pluća.

Zašto hrana utječe na rak pluća?

Ultraprerađena hrana obično je povezana s lošijom kvalitetom prehrane – višim unosom zasićenih masti, kemikalija, soli i šećera. Ovi faktori mogu potaknuti:

Upale: upala je primarni put razvoja i napredovanja raka.

Oštećenje mikrobioma: to narušava funkciju imunosnog sustava.

Ova kombinacija viška upale i oslabljenog imuniteta daje "odmetničkim stanicama" prednost, gdje rak i počinje. Ultraprerađena hrana također sadrži malo omega-3 masnih kiselina, koje su ključne za zdravlje, jer one skraćuju rok trajanja proizvoda pa ih proizvođači uklanjaju.

Kako smanjiti unos?

Umjesto fokusiranja na to što ne jesti, stručnjaci savjetuju da se usredotočite na dodavanje cjelovitih, neprerađenih namirnica izravno iz prirode: povrće, voće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke.

Dr. Fang Fang Zhang preporučuje da počnete čitati deklaracije: "Izbjegavajte namirnice s dugim popisom sastojaka s nepoznatim nazivima – to su najvjerojatnije aditivi i umjetni okusi. Dajte prednost cjelovitoj hrani."

Potrebno je samo nekoliko tjedana da se vaši okusni pupoljci prilagode prirodnijim sastojcima, nakon čega je održavanje zdrave prehrane puno lakše, prenosi CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. studeni 2025 16:30