StoryEditorOCM
ZdravljeZDRAVLJE U TEĆI

Štiti od raka, snižava tlak i kolesterol: vratite ovaj sok u svakodnevnu upotrebu! Nije se zaludu nekad tako često kuhao

Piše MOZAIK SD
26. svibnja 2025. - 13:44

S obzirom na zabrinjavajući porast slučajeva raka debelog crijeva među mlađim osobama, ali i generalno zbog svojih izvanrednih svojstava koji čine veliku dobrobit za kompletno zdravlje, mnoge je zaintrigirao savjet gastroenterologa, dr. Josepha Salhaba, koji je na TikToku otkrio koji napitak svakodnevno pije da bi štitio zdravlje crijeva, piše Best Life. 

Riječ je o prirodnom soku od višnje (ne kupovnom, pretrpanom šećerom),  za koji Salhab kaže da je iznimno bogat antocijanima i polifenolima, upravo biljnim spojevima koji, prema istraživanjima, pomažu u smanjenju upala na crijevnoj mikrobioti.

@thestomachdoc I am not a fan of most fruit juices. Most juices remove the beneficial compounds that fruit normally gives.  However, one exception for me is juices high in antioxidants and polyphenols (tart cherry, cranberry, blueberry) (tart cherry: PMID 35109960; cranberry: PMID 29345498; blueberry: PMID 31329250). These can still be highly beneficial for our gut when taken in moderation (PMID: 31279506).  With regards to tart cherry juice, a recent study showed that it decreased inflammatory markers in patients with IBD (specifically UC) and improved quality of life (PMID: 36661508). This is probably happening because it’s loaded with anthocyanins and chlorogenic acids—two of the most potent antioxidants and polyphenols (PMID: 10956123). Your gut bacteria convert its polyphenols into powerful anti-inflammatory molecules (PMID: 30990900).  Plus, its natural melatonin content helps you fall—and stay—asleep faster (PMID: 21381917).  Juices can often be high in calories, so there’s no need to overdo it—make it yourself or choose one without added sugar (PMID: 22997328). #healthyeating #health #healthyfoods #digestivehealth #guthealthforlife #coloncleanse #livercleanse #internalshower ♬ original sound - Dr. Joseph Salhab

“Ovaj sok ima nevjerojatno visoku koncentraciju antioksidansa, možda i najvišu od svih sokova. Crijevne bakterije ih iskorištavaju za stvaranje protuupalnih spojeva u organizmu”, objasnio je Salhab u videu.

Studija iz 2019. objavljena u časopisu Nutrients pokazala je da sok od višnje smanjuje sistolički krvni tlak i LDL ("loš kolesterol") kod osoba starijih od 65 godina. Također, studija iz 2024. u časopisu Life otkrila je da je konzumacija kiselog soka od višnje dvaput dnevno smanjila upalni marker kalprotektin za 40% kod oboljelih od ulceroznog kolitisa, piše Večernji.

Možda najzanimljivije: istraživanje iz 2023. u Cancer Letters ukazuje na potencijalnu ulogu soka u inhibiciji rasta stanica raka debelog crijeva.

image
/Shutterstock

Osim za zdravlje crijeva, kiseli sok od višnje poznat je i kao prirodni izvor melatonina – hormona koji pomaže regulaciji sna. Studija iz 2018. godine pokazala je da su stariji ispitanici s nesanicom, nakon konzumacije soka od višanja, spavali u prosjeku 84 minute dulje.

Nije zanemarivo!

Američko društvo kemičara koje navodi kako svega 20 višanja dnevno  učinak protiv boli. Višnja će, naime, doprinijeti u borbi protiv upale mišića, nesanice, poremećaja koncentracije i pamćenja, osteoartritisa, kolesterola u krvi, ateroskleroze i metaboličkog sindroma, gihta i bolesti mokraćnog sustava, bolesti srca i kardiovaskularnog sustava, raznih oblika raka i tumora, anemije, dijabetesa.

Aktivnim sportašima i rekreativcima višnja će priuštiti brži oporavak, te smanjiti štetu na mišićima koja nastaje uslijed izrabljivanja mišića do njihovog maksimuma. 

Medicinski centar Sveučilišta Maryland potvrdio je djelotvornost prirodnog soka višnje u borbi s napadajima gihta. 

image
/Shutterstock

Sok od višnje

Svatko može napraviti sok od višnje, recept je vrlo jednostavan i ne zahtijeva pretjeranu spretnost u kuhinji.

Da biste uživali u dobrobitima soka od višnje, poželjno je imati sokovnik koji omogućuje hladno prešanje. Očistite višnje od koštica i stavite u sokovnik. Svježe iscijeđeni sok je najbolje odmah konzumirati. Možete zasladiti po želji s medom, stevijom, sirupom od agave ili kokosovim šećerom.

Ukoliko ne posjedujete sokovnik, možete se poslužiti blenderom. Očišćene višnje od koštica stavite u blender dok se ne pretvore u usitnjenu smjesu. Potom sadržaj procijedite kroz sitno cijedilo ili gazu i dobro istisnite. Preostalo meso od višnje možete iskoristiti za pripremu slastica, navodi Kreni zdravo.

Sirup od višnje

Budući je sama višnja dosta kisela, zaslađivanje je neophodno, no koristite zdravije alternative, a konzervans u ovom receptu nećete koristiti.

Potrebni sastojci:

3 kg svježih višanja

3 vrećice limunske kiseline

2 vrećice vanilin šećera

1,5 l vode

zaslađivač po želji (stevija, sirup od agave ili kokosov šećer). Dozirajte ga po želji, što ga manje ima, sok je zdraviji.

Priprema

Višnje najprije detaljno isperite i odstranite peteljke i koštice.

Tako očišćene višnje stavite u veliki lonac i dodajte limunsku kiselinu te najviše litru i pol vode u prvoj turi.

Višnje se u loncu trebaju dobro izgnječiti rukama. Kada ste sve to napravili, lonac prekrijte krpom i ostavite da odstoji preko noći.

image
/Shutterstock

Idući dan višnje trebate procijediti kroz odgovarajuću cjediljku ili kroz krpu sličnu gazi.

Najbolji omjer zaslađivača u soku je 1:1, ali neka doziranje ostane vaš izbor. Procijeđeni sok još jednom dobro izmiješajte te ga prelijte u odgovarajuće staklene boce.

Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu te iskoristite unutar tri mjeseca.

image
/Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 06:54