Britanski stručnjaci savjetuju kako promjenom prehrambenih navika možemo smanjiti rizik obolijevanja od raka te pojašnjavaju koje opasnosti vrebaju iz namirnica koje bismo trebali prestati jesti ili to činiti što rjeđe.
Prerađeno meso
Kobasice, slanina, salama, chorizo salama, šunka, hrenovke, sve su to primjeri prerađenog mesa, namirnica za koje se zna da povećavaju rizik od raka. Prerađeno meso je svako životinjsko meso koje je tretirano kako bi mu se produžio rok trajanja ili poboljšao okus, što se često postiže dodavanjem kemijskih konzervansa kao što su nitrati.
Kada se pojedu, nitrati mogu doživjeti reakciju koja ih pretvara u tvar zvanu N-nitrozo kemikalije (NOC, koje mogu oštetiti stanice koje oblažu crijeva, organ koji obrađuje hranu, što za posljedicu može dovesti do razvoja raka, objašnjava Cancer Research UK (CRUK).
Stručnjaci su toliko sigurni da prerađeno meso uzrokuje rak da ga je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala kao "kancerogen prve klase", u istom rangu kao pušenje i alkohol.
Dr. Duane Mellor, glasnogovornik Britanske dijetetske udruge (BDA), objasnio je, iako je ova klasifikacija opravdana, rekao je i za MailOnline da je važno staviti rizik u perspektivu. Međunarodna agencija za istraživanje raka WHO-a klasificira tvari prema snazi dokaza da mogu izazvati rak, a ne prema samom riziku od raka.
Crveno meso
Baš kao i prerađeno meso, Britanci koji su svjesni rizika od raka možda bi se trebali odreći odrezaka, hamburgera i janjećih kotleta.
To je zato što stručnjaci upozoravaju da je crveno meso također na popisu namirnica za koje stručnjaci kažu da mogu uzrokovati rak. To uključuje sve vrste svježe, mljevene i smrznute svinjetine, junetine i janjetine.
Mnogo je dokaza koji pokazuju vezu između konzumiranja crvenog mesa i nekih vrsta raka. Smatra se da crveno meso povećava rizik od raka debelog crijeva, želuca i gušterače, no nije tako velik kao onaj koji predstavlja prerađeno meso.
Ali CRUK kaže da je potrebno više studija kako bi bili sigurni.
"Crveno meso nije tako snažno povezano s rakom debelog crijeva kao prerađeno meso, to znači da je kancerogen 2A, pa bi moglo povećati rizik", rekao je dr. Mellor, a Matthew Lambert, nutricionist i menadžer za zdravstvene informacije i promociju pri Svjetskom fondu za istraživanje raka (WCRF) je dodao:
"Istraživači još uvijek istražuju kako crveno meso uzrokuje rak. Jedan od mogućih načina uključuje spoj zvan hem, koji sadrži željezo i daje boju crvenom mesu. Hem može potaknuti stvaranje spojeva koji uzrokuju rak za koje se pokazalo da oštećuju sluznicu crijeva, što onda može povećati rizik od raka crijeva."
Hem je spoj koji sadrži željezo koji se prirodno nalazi u crvenom mesu, ali kada se probavi može se razgraditi u N-nitrozo kemikalije koje uzrokuju rak, objašnjava CRUK.
Dobrotvorna organizacija dodaje da se heterociklički amini (HCA) i policiklički amini (PCA), koji mogu oštetiti stanice u crijevima, također i kada se crveno meso kuha na visokim temperaturama, kao što je pečenje na roštilju.
Iako stručnjaci kažu da će smanjenje konzumiranja crvenog mesa smanjiti rizik od raka, oni naglašavaju da ljudi ipak moraju osigurati unos kvalitetnih hranjivih tvari u svoj jelovnik.
To je zato što je meso jedan od glavnih izvora vitamina B12, koji je vitalan za funkcioniranje živaca, proizvodnju DNK u stanicama i proizvodnju krvi. Crveno meso također našem tijelu daje željezo, koje je važno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, cink, koji pomaže tijelu u stvaranju novih stanica i zacjeljivanju rana te drugim vitaminima B skupine, koji pomažu tijelu da oslobodi energiju iz hrane.
Međutim, većinu istih ovih nutrijenata možete dobiti iz vegetarijanskih izvora.
Dr. Mellor savjetuje: "Razumno je pronaći izvore ovih ključnih nutrijenata iz drugih izvora kao što su mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke i tamnozeleno povrće."
Poput prerađenog mesa, NHS također predlaže da se ljudi drže količine od samo 70 g crvenog mesa kako bi uravnotežili dobrobit i moguće rizike.
Slatka i pržena hrana
Svi znamo da brza hrana nije dobra za nas. Stoga ne treba iznenaditi da su slatki slatkiši i poslastice na popisu hrane koju stručnjaci za rak preporučuju izbjegavati.
Nutricionist Lambert kaže: "Savjetujemo da ljudi jedu manje prerađenog mesa s visokim udjelom zasićenih masti, šećera i soli. To uključuje hranu poput kolača, keksa, peciva, čipsa, pića zaslađenih šećerom i brze hrane poput pizze i hamburgera. Ova vrsta hrane nema vlakana i ne sadrži praktički nikakve esencijalne hranjive tvari, te je treba jesti samo povremeno i u malim količinama", dodao je.
Za razliku od većine hrane i pića na ovom popisu, slatke i pržene namirnice nisu izravno povezane s povećanim rizikom od raka.
Povećani rizik je u tome što ova vrsta hrane dovodi do debljanja i porasta pretilosti, a Lambert upozorava da je prekomjerna težina povezana s najmanje 13 vrsta raka!
"Održavanje zdrave težine jedna od najvažnijih stvari koje ljudi mogu učiniti kako bi smanjili rizik od raka", dodao je.
Zbog pretilosti se dijele stanice
Prema CRUK-u, pretilost je drugi najveći uzrok raka u Velikoj Britaniji. Dobrotvorna udruga kaže da pretilost uzrokuje porast razine hormona rasta u tijelu, što zatim uzrokuje češću diobu stanica. Svaka od ovih dodatnih podjela predstavlja još jednu potencijalnu priliku za pojavu stanica raka, povećavajući rizik od dobivanja bolesti.
Još jedan čimbenik koji povećava rizik je taj što su imunološke stanice privučene dijelovima tijela gdje ima puno masnih stanica.To zatim može uzrokovati skok upale u tim područjima što uzrokuje bržu diobu stanica, što opet povećava rizik od nastanka raka. Masne stanice također mogu proizvoditi hormon estrogen kod žena nakon menopauze.To, opet, također može dovesti do češćeg dijeljenja stanica, ovaj put u maternici i dojci, što povećava rizik od raka u tim područjima.
Lambert savjetuje:
"Ljudi bi trebali nastojati jesti hranu bogatiju hranjivim tvarima, jedući najmanje pet porcija različitog voća i povrća svaki dan, birajući verzije hrane od cjelovitog zrna, mahunarke poput graha i leće, te neslane orašaste plodove i sjemenke. Ove vrste hrane sadrže više hranjivih tvari poput vitamina, minerala i vlakana – što je, između ostalog, važno za smanjenje rizika od raka crijeva."
Alkohol
Smanjenje konzumacije alkohola može smanjiti vaš rizik za razvoj sedam vrsta raka. Bez obzira na izbor, ispijanje bilo kojeg oblika alkohola - piva, vina ili žestokih pića povećava rizik od raka usta, gornjeg dijela grla, grkljana, jednjaka, dojke, jetre i crijeva.
Matthew Lambert ističe da je smanjenje konzumacije alkohola ima goleme prednosti u smanjenju rizika od raka.
"Kada je riječ o alkoholu, pijenje nema zdravstvenih koristi", rekao je.
"Imamo snažne znanstvene dokaze da su sve vrste alkoholnih pića uzročnici najmanje šest vrsta raka, uključujući rak dojke i crijeva, a budući da čak i male količine alkohola mogu povećati rizik od raka, preporučujemo da ne pijete alkohol. Za neke vrste raka alkohol je posebno štetan, ako uz to pušite."
Alkohol, kada se apsorbira u tijelo, oštećuje stanice i sprječava ih u ukupnom popravljanju oštećenja, a također može utjecati na kemijske signale koji mogu povećati vjerojatnost dijeljenja stanica i, kao rezultat toga, povećava početne šanse za pojavu raka.
Statistička analiza objavljena u BMC Public Healthu 2019. sugerira da je ispijanje boce vina tjedno ekvivalentno pušenju do 10 cigareta u istom razdoblju, u smislu rizika od raka.
Dr. Mellor je istakao da Britansko ministarstvo zdravstva sugerira da ne postoji siguran unos alkohola. Dakle, u teoriji je najbolje uopće ne piti alkohol.
"Međutim, mnogi ljudi uživaju u piću, pa su iz tog razloga preporučene granice od 14 jedinica tjedno, čime se pokušava uravnotežiti razina rizika s priznanjem kako ljudi odlučuju živjeti svoje živote."
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....