Često slušamo savjete da se više krećemo – vježbamo, istežemo ili barem ustanemo – kako bismo neutralizirali negativne učinke dugotrajnog sjedenja. No nova istraživanja pokazuju da prehrana također može igrati važnu ulogu u zaštiti zdravlja krvnih žila.
Istraživači s University of Birmingham u Engleskoj otkrili su da konzumacija hrane bogate flavanolima – poput čaja, bobičastog voća, jabuka i kakaa – može pomoći muškarcima da zaštite zdravlje krvnih žila od štetnih učinaka dugotrajnog sjedenja.
Prosječni Amerikanac provede oko 9,5 sati dnevno sjedeći, što je povezano s povećanim rizikom od srčanih bolesti i nakupljanja plakova u arterijama. Dugotrajno sjedenje također može ometati protok krvi i izazvati promjene u funkciji krvnih žila te u ravnoteži ključnih molekula u tijelu.
Kako flavanoli djeluju
Flavonoli spadaju u podklasu flavonoida, skupine fitokemijskih spojeva koji se prirodno nalaze u mnogim biljkama i namirnicama biljnog podrijetla. Njihova jedinstvena kemijska struktura omogućuje im da učinkovito neutraliziraju slobodne radikale, čime štite tijelo i podržavaju opće zdravlje. Najpoznatiji flavonoli uključuju kvercetin, kaempferol, miricetin i izorhamnetin.
Flavanoli, poput (-)-epikatehina koji se nalazi u tamnoj čokoladi, kakau i zelenom čaju, potiču proizvodnju dušikovog oksida – molekule koja opušta i širi krvne žile, poboljšava cirkulaciju i podržava zdravlje srca. Proces uključuje aktivaciju enzima eNOS, koji "daje signal" stanicama da proizvode dušikov oksid, prenosi News week.
Najnovije istraživanje
Studija je uključila 40 zdravih muškaraca podijeljenih u dvije grupe prema kondiciji. Sudionici su sjedili dva sata nakon što su popili kakao s visokim (695 mg) ili niskim (5,6 mg) sadržajem flavanola. Tijekom sjedenja mjerili su funkciju arterija, krvni tlak, protok krvi i oksigenaciju mišića nogu.
Što kažu rezultati
Rezultati su pokazali da su sudionici koji su pili niskoflavanolski kakao doživjeli pad funkcije krvnih žila, povećani krvni tlak i smanjenu oksigenaciju mišića, bez obzira na razinu kondicije. Nasuprot tome, oni koji su pili visokoflavanolski kakao zadržali su zdravu funkciju krvnih žila tijekom cijelog razdoblja sjedenja.
Istraživanje se fokusiralo na muškarce jer hormonske promjene tijekom menstrualnog ciklusa mogu utjecati na učinke flavanola. Stručnjakinja za prehranu Sarah Hanratty ističe da žene u perimenopauzi mogu imati još jači pozitivan učinak flavanola, dok nakon menopauze povećani unos flavanola može posebno pomoći u zaštiti kardiovaskularnog zdravlja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....