Svako ljeto u modu se vraćaju kokteli. Iako ukusni i osvježavajući, nisu baš najzdravija varijanta jer su puni šećera i kalorija pa je jako bitno voditi računa da ih se ne konzumira često. Svaka ljetna sezona ima i svog favorita, ove godine apsolutni hit je koktel naziva Paper Plane. Inspiriran je popularnom pjesmom "Paper Plane" pevačice M.I.A., što mu daje kulturološku notu i prepoznatljivost. Kreator koktela je Sam Ross, nagrađivani barmen iz New Yorka, koji je ovaj koktel osmislio 2008. godine kao modernu varijaciju klasičnog koktela Last Word.
Paper Plane priprema se od jednakih dijelova četiri sastojka:
- 22 ml talijanskog bitter aperitifa (poput Aperola)
- 22 ml bourbon viskija
- 22 ml talijanskog amara (najčešće Amaro Nonino)
- 22 ml svježe cijeđenog limunovog soka
Svi sastojci se stavljaju u shaker sa ledom i dobro protresu, ali ne predugo kako koktel ne bi postao vodenast, već samo hladan. Nakon mućkanja, koktel se procijedi u čašu sa velikom kockom leda i ukrasi koricom limuna ili naranče.
Top lista najpopularnijih koktela
Uz bok Paper Planu su i neki dobro poznati kokteli...
1. Mojito
Sastoji se od 50 ml bijelog ruma, svježih listova mente, limete, šećera i soda vode. Popularan je zbog jednostavnosti i osvežavajuće prirode
2. Pina Colada
Koktel sa ukusom kokosa i ananasa, priprema se blenderom od 50 ml bijelog ruma, 90 ml soka od ananasa i 30 ml kokosovog mlijeka ili likera
3. Margarita
Jedan od najpoznatijih koktela na bazi tequile, sa 50 ml tequile, 25 ml likera od naranče i 20 ml limetovog soka. Često se služi sa solju i kriškom limete. Popularnost joj raste zbog osvježavajućeg i citrusnog ukusa
4. Paloma
Još jedan koktel na bazi tequile, kombinacija 50 ml tequile, 100 ml svežeg grejpfrutovog soka, limetovog soka i soda vode. Lagana i osvježavajuća opcija za tople dane
5. Frozen Margarita i Frozen Daiquiri
Popularni su kao osvježavajuće varijacije klasičnih koktela, idealni za vruće ljetne dane, često sa dodatkom leda i voćnih aroma
6. Negroni, Americano, Boulevardier, Godfather, Penicilin
Ovi kokteli su i dalje u trendu kao klasici sa bogatim i složenim ukusima, često sa notama gorkog, slatkog i začinskog.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....