StoryEditorOCM
Zdravljenije dobra ideja

Svi rade istu grešku:‘ Ako ovo voće držite u hladnjaku - više nije za jesti!‘; a liječnici upozoravaju na još nešto

Piše MOZAIK SD
27. svibnja 2025. - 20:06

Hladnjak je izvrsno mjesto za pohranu većine voća i povrća, ali nije uvijek dobra ideja čuvati voće u hladnjaku. Postoji nekoliko vrsta voća koje se ne smiju čuvati u hladnjaku. U ovu skupinu spadaju plodovi koji nastavljaju dozrijevati čak i nakon što su ubrani. Hlađenje ovog voća ne samo da prekida taj prirodni proces zrenja, već može negativno utjecati na njihovu teksturu, okus i izgled.

Liječnici opće prakse, nutricionisti i kuhari savjetuju da se ovo voće ne ostavlja u hladnjaku, piše nova.rs.

Banane

"Niske temperature naglo zaustavljaju proces zrenja banana“, kaže kuharica i vlasnica restorana Two Cloves Kitchen, Jen La Rocca.

Breskve

"Breskve, šljive i nektarine moraju biti potpuno zrele na sobnoj temperaturi kako bi dostigle svoj sočni, aromatični vrhunac“, objašnjava La Rocca.

"Ako ih prerano stavite u hladnjak, dobit ćete bezukusno voće."

Šljive

Da - svo koštuničavo voće treba biti na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku. Operite ih odmah nakon povratka iz trgovine, kako bi bili spremni za međuobrok čim omekšaju, savjetuju liječnici.

Nektarine

Nektarine treba držati izvan hladnjaka zajedno s breskvama i šljivama. Naravno, ako ih nasjeckate za voćnu salatu, onda ih pohranite u hladnjak - u dobro zatvorenoj posudi.

Tropsko voće

"Tropsko voće poput ananasa, manga i kivija najbolje uspijeva na sobnoj temperaturi, gdje ravnomjerno sazrijeva i zadržava svoju sočnost“, kaže nutricionistica Newman.

"Međutim, nakon što se prereže, najbolje ga je ohladiti i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 11:43